Bitcoin se trgovao iznad 40.700 dolara u ponedjeljak oko 04:00 GMT.       Foto: AA

Bitcoin je u ponedjeljak poskupio i porastao iznad 40.000 dolara prvi put od maja prošle godine, potaknut nadom da će Sjedinjene Države uskoro dozvoliti šire trgovanje najvećom svjetskom kriptovalutom.

Digitalna imovina je ove godine naglo porasla, dobivši gotovo 150 posto, uz rastuća očekivanja da će američki regulatori dozvoliti stvaranje fondova kojima se trguje na berzi (ETF).

Oni bi pratili cijenu bitcoina i omogućili javnosti da investira u valutu bez direktne kupovine.

"Ova ideja da će institucionalni novac na američkim tržištima kapitala imati legitiman, usklađen put... Očekivanja su izuzetno velika da će to zaista podići bitcoin na novi nivo", rekla je za Bloomberg Lucy Guzmararian, osnivačica Token Bay Capitala.

Bitcoin se trgovao iznad 40.700 dolara u ponedjeljak oko 04:00 GMT.

Valuta je i dalje znatno ispod svoje rekordne vrijednosti od gotovo 69.000 dolara u 2020. godini, ali ovaj rast označava oporavak nakon skandala visokog profila i kolapsa koji su potresli kriptoindustriju.

Ohrabreni FED-ovim stopama

FTX, druga po veličini kriptoberza na svijetu, dramatično je pala prošle godine, a njenom šefu Samu Bankman-Friedu prijeti kazna do 110 godina zatvora zbog, kako su tužioci opisali, "jedne od najvećih finansijskih prevara u američkoj historiji".

A prošlog mjeseca, Changpeng "CZ" Zhao podnio je ostavku na mjesto izvršnog direktora Binancea — najveće svjetske kriptoberze — nakon što su se on i kompanija izjasnili krivim za kršenje pravila pranja novca.

Američka komisija za vrijednosne papire i berzu preispituje aplikaciju za bitcoin ETF od upravitelja imovine Grayscale, kao i zahtjeve drugih grupa, uključujući BlackRock i ArkInvest.

Očekuje se da će njegova prva odluka biti donesena po prijavi Ark Investa, najkasnije do 10. januara.

Bitkoin je također podstaknut nadama da su američke Federalne rezerve (FED) završile svoj program povećanja i da bi mogle smanjiti kamatne stope sljedeće godine.

Vrijednost imovine također je vođena smanjenjem ponude koja se očekuje sljedeće godine zbog događaja nazvanog "prepolovljenje".

Bitcoin se stvara — ili „rudi“ — kao nagrada kada moćni računari rješavaju složene probleme.

Ali količina bitcoina je ograničena i svake četiri godine nagrada se prepolovi. Sljedeće "prepolovljenje" je u maju 2024. godine.

TRT Balkan