Referentna cijena zlata u Londonu dosegnula je rekordnih 2.098,05 dolara po unci na popodnevnoj aukciji u ponedjeljak.  Foto: AA / Photo: Reuters

Cijene zlata stabilizirale su se blizu tromjesečnog vrhunca, podržane umjerenim američkim proizvodnim aktivnostima i potrošnjom na građevinske radove, dok su investitori čekali svjedočenje predsjednika Federalnog rezervnog odbora Jeromea Powella i ključne podatke o zapošljavanju kasnije ove sedmice.

Prometno zlato bilo je nepromijenjeno na 2.114,59 dolara po unci, od utorka u 04:23 GMT, zadržavajući se oko nivoa od ponedjeljka od 2.119,69 dolara, što je označilo najvišu tačku od 4. decembra. S druge strane, američki zlatni terminski ugovori pali su za 0,2 posto na 2.121,60 dolara.

Referentna cijena zlata u Londonu dosegnula je rekordnu visinu od 2.098,05 dolara po unci na popodnevnoj aukciji u ponedjeljak.

"Ovaj porast zlata potaknut je blažim podacima iz SAD-a od očekivanog i povlačenjem realnih stopa... ali postoji opća sklonost padu kupnje i pozitivno raspoloženje ulagača prema zlatu koje je tržište također učinilo ranjivim na gore", rekao je strateg UBS-a Joni Teves.

Podaci prošle sedmice pokazali su daljnji pad američke proizvodnje u februaru, zajedno s postupnim opadanjem inflacije, dok je potrošačko raspoloženje ostalo slabo.

S druge strane, Fedov Raphael Bostic rekao je u ponedjeljak da banka nije pod pritiskom da hitno smanji kamatne stope, ističući "procvat" ekonomije i tržišta rada.

Svjedočenje Jeromea Powella

Fokus tržišta sada se okreće dvodnevnom svjedočenju predsjednika Federalnog rezervnog odbora Jeromea Powella u Kongresu u srijedu i četvrtak, u sedmici obilježenoj podacima o zapošljavanju, dok investitori traže više naznaka o stanju američke ekonomije i potencijalnom vremenu smanjenja kamatnih stopa centralne banke.

Niže kamatne stope povećavaju privlačnost poluga bez prinosa.

Zalihe najvećeg svjetskog fonda za trgovanje zlatom podržanog zlatom, SPDR Gold Trusta, bile su niže za 10 posto u odnosu na prethodnu godinu, prema podacima od 4. marta.

"Iako su fondovi za trgovanje zlatom nastavili s prodajom, tempo prodaje je bio prilično umjeren, što sugerira da se radi o prilagodbama u sastavu portfelja investitora, a ne nužno o gubitku povjerenja investitora u zlato", rekao je Teves iz UBS-a.

Cijena platine pala je 0,7 posto na 890,95 dolara po unci, a paladijum je pao više od 1 posto na 950,13 dolara.

"Platina bi trebala povratiti svoj sjaj usred nastavka zamjene platine za paladijum i snažne prodaje automobila", rekli su analitičari u ANZ-u u bilješci.

Cijena srebra pala je 0,8 posto na 23,71 dolar.

TRT Balkan