Prognoza rasta za 2023. godinu smanjena je na 0,8 s 1,2 posto.      Foto: Reuters

Podsjećamo, euro je bio taj koji je podnio najveći teret prodajnog pritiska u odnosu na dolar, nakon što je Rusija kasno u petak najavila trodnevnu obustavu evropske opskrbe plinom putem plinovoda Sjeverni tok 1 krajem ovog mjeseca.

Ekonomija eurozone koja obuhvata 19 zemalja opala je za 0,1 posto u trećem kvartalu i za 0,2 posto u četvrtom, prognozirali su analitičari u četvrtak u izvještaju klijentima.
Oni su, uprkos tome, povisili svoju prognozu rasta za kompletnu godinu nakon snažnog rasta registrovanog u tri mjeseca do kraja juna. Prognoza rasta za 2023. godinu smanjena je na 0,8 s 1,2 posto.
- U svjetlu dodatnih značajnih povećanja cijena energije, koja impliciraju dodatni pritisak na potrošnju domaćinstava, sada očekujemo da euro uđe u tehničku recesiju – navode u izvještaju ekonomisti predvođeni Reinhardom Cluseom, prenosi Bloomberg.
“Euro ujedinjuje 340 milijuna ljudi, bio je i ostat će stabilna valuta, tome smo posvećeni, to je naš posao i mi ćemo ga ispuniti”, rekla je Christine Lagarde, šefica Evropske centralne banke.

FENA