Cijena bitcoina, najveće svjetske kriptovalute, posljednji put je pala 5,32 posto na 43.696 dolara.        Foto: AA

Menadžer kriptoimovine Bitwise rekao je da je 240 miliona dolara priteklo u njegov promptni bitcoin berzovni fond [ETF], što je većina od 10 takvih proizvoda kojima se počelo trgovati u četvrtak.

"Mislimo da će ovo postati tržište koje se mjeri desecima milijardi dolara", rekao je u petak Matt Hougan, glavni investicijski direktor u Bitwiseu.

Komisija za vrijednosne papire i berzu SAD-a odobrila je 11 tačaka bitcoin ETF-ova ove sedmice, uključujući BlackRockov iShares Bitcoin Trust, Grayscale Bitcoin Trust i ARK 21Shares Bitcoin ETF, između ostalih, nakon desetljeća duge borbe s industrijom digitalne imovine.

Prvog dana trgovanja dionice u vrijednosti 4,6 milijardi dolara promijenile su vlasnika u svim proizvodima, prema podacima LSEG-a od četvrtka, koji prate ukupnu aktivnost trgovanja, uključujući prilive i odlive.

Grayscale, BlackRock i Fidelity dominirali su ukupnim trgovanjem u četvrtak, pokazali su podaci LSEG-a.

Proizvodi označavaju prekretnicu za industriju kriptovaluta koja je spremna da testira da li digitalna imovina - koju mnogi profesionalci još uvijek smatraju rizičnom - može dobiti šire prihvatanje kao investicija.

Tržište pažljivo prati prilive tokom prvih nekoliko dana trgovanja. ProShares Bitcoin Strategy ETF, prvi bitcoin futures ETF koji je odobrila SEC 2021. godine, akumulirao je 1 milijardu dolara imovine u prvim danima trgovanja.

„Usklađivanje sa performansama BITO-a u prvoj sedmici zaista bi značilo značajan uspjeh, posebno s obzirom na trenutno stanje tržišnog ciklusa“, rekao je Anthony Rousseau, šef brokerskih rješenja u TradeStationu.

Grayscaleu je u četvrtak odobreno pretvaranje postojećeg bitcoin trusta u ETF, čime je preko noći stvoren najveći svjetski bitcoin ETF, s više od 28,6 milijardi dolara imovine pod upravljanjem.

Njegov proizvod je u četvrtak imao odlive od 95 miliona dolara, prema izvoru upoznatom s tim.

Intenzivna konkurencija

SEC je ranije odbacio sve spot bitcoin ETF-ove zbog zabrinutosti za zaštitu investitora.

Predsjednik SEC-a Gary Gensler rekao je u priopćenju u srijedu da odobrenja nisu odobravanje bitcoina, nazvavši ga "spekulativnom, promjenjivom imovinom".

Ipak, regulatorno priznanje izazvalo je intenzivnu konkurenciju za tržišni udio među emitentima.

Franklin Templeton je u petak smanjio naknadu za svoj bitcoin ETF na 0,19 posto – što je najniži do sada – i potpuno se odrekao naknada za prvih 10 milijardi dolara imovine proizvoda pod upravljanjem do augusta.

Nakon što je njegov ETF počeo trgovati u četvrtak, Valkyrie je drugi put smanjila svoje naknade na 0,25 posto.

Njegov Valkyrie Bitcoin ETF je ostvario priliv od 29,44 miliona dolara tokom prvog dana trgovanja, saopštila je kompanija.

Izvršni direktor Valkyrie Leah Wald, govoreći za novinsku agenciju Reuters nakon zatvaranja tržišta u četvrtak, rekao je da je to "dobar uspješan trgovački dan".

Cijena bitcoina, najveće svjetske kriptovalute, posljednji put je pala 5,32 posto na 43.696 dolara.

TRT Balkan