Vrijednost bitcoina bilježi rast od 11. januara, kada je američka Komisija za vrijednosne papire i berzu odobrila bitcoin ETF-ove, odnosno fondove kojima se trguje na berzi.    Foto: Reuters Archive

Cijena bitcoina je u srijedu dostigla 60.000 dolara, prvi put u više od dvije godine.

Bitcoin se trgovao po cijeni od 60.226 dolara ujutro uz dnevni rast vrijednosti od 6,2 posto, što je posljednji put zabilježeno u novembru 2021.

Vrijednost najpoznatije svjetske kriptovalute je u ponedjeljak povećana iznad 54.000 dolara, prvi put od 3. decembra 2021. godine, a rast vrijednosti za sedam dana iznosi 17,9 posto.

Vrijednost bitcoina bilježi rast od 11. januara, kada je američka Komisija za vrijednosne papire i berzu odobrila bitcoin ETF-ove, odnosno fondove kojima se trguje na berzi. Ovaj potez je omogućio investitorima, posebno finansijskim institucijama, da trguju bitcoinima bez njihovog posjedovanja.

Vrijedonost ethereum, najvećeg svjetskog altcoina po tržišnoj kapitalizaciji, povećana je za 2,4 posto na 3,345 dolara, dok sedmični rast vrijednosti iznosi 15,2 posto.

Porast cijene Ethereuma rezultat je potencijalnog odobrenja Ethereum ETF-a i njegove predstojeće nadogradnje Dencun 13. marta.

Sa povećanjem vrijednosti bitcoina i ethereuma, neki altcoini su zabilježili dnevni rast cijena od više od 20 posto.

Vrijednost tržišta kriptovaluta povećana je za 4,6 posto na 2,24 triliona dolara, dok je udio bitcoina na tržištu kriptovaluta na 52,9 posto, a ethereuma 18 posto, prema podacima CoinMarketCap-a, web stranice za praćenje cijena.

TRT Balkan / agencije