Bitcoin je ojačao oko 6 posto od početka mjeseca, nakon što je u martu porastao za 23 posto.        Foto: Reuters

Glavna kriptovaluta, bitcoin, premašila je nivo od 30.000 dolara prvi put u 10 mjeseci, dodajući svoj stalni dobitak jer su investitori podizali opklade da će američke Federalne rezerve (FED) uskoro okončati svoju agresivnu kampanju pooštravanja monetarne politike.

Bitcoin je u utorak dostigao vrhunac od 30.438 dolara u azijskoj trgovini, a posljednji put je bio 2 posto viši na 30.262 dolara.

Porastao je za oko 6 posto od početka mjeseca, nakon porasta od 23 posto u martu.

Porast tokena uslijedio je nakon pomno praćenog američkog izvještaja o platnim spiskovima za nepoljoprivredne poslove od petka koji je pokazao da su poslodavci zadržali snažan tempo zapošljavanja u martu, ukazujući na i dalje otpornu ekonomiju.

Međutim, previranja u bankarskom sektoru izazvana prošlomjesečnim kolapsom Banke Silikonske doline povećala su očekivanja tržišta da je malo vjerovatno da će FED podići kamatne stope na duže vreme jer se želi ublažiti stres na sektor.

Široki skup “Razlog šireg rasta kriptovaluta je optimizam trgovaca prema monetarnoj politici centralnih banaka“, rekla je Tina Teng, tržišna analitičarka CMC marketa.

“Opklade za brži zaokret FED-a na povećanju kamatnih stopa su dramatično ojačane nakon previranja u bankama početkom marta.“

Ether, druga najveća kriptovaluta, stajala je blizu prošlosedmičnog maksimuma za otprilike 8 mjeseci od 1.942,50 dolara.

Posljednji je bio 0,75 posto viši, na 1.925,80 dolara. Investitori kriptovaluta s nestrpljenjem očekuju veliku obnovu Ethereum blockchaina ove sedmice koja bi im trebala omogućiti pristup do više od 33 milijarde dolara ether valute.

Nazvana Shapella, nadogradnja softvera omogućit će tržišnim igračima da otkupe svoj "uloženi ether" - kovanice koje su deponovali i zaključali na mreži tokom posljednje tri godine u zamjenu za kamate.

TRT Balkan / agencije