Bošnjačka zajednica u Turkiye ovakvim manifestacijama čuva tradiciju okupljanja na teferičima.    Foto: AA

U organizaciji Udruženja za kulturu i solidarnost Bosne i Hercegovine održan je 17. po redu Teferič i festival pite u turskom priobalnom gradu Karamurselu u provinciji Kocaeli.

Bošnjačka zajednica u Turkiye ovakvim manifestacijama čuva tradiciju okupljanja na teferičima.

Zabavu i druženje uljepšali su svojim izvedbama članovi folklorne ekipe Sportskog kluba narodnih igara Kocaeli “Mehmet Ali-paša“ i Udruženja Amanat iz Bosne i Hercegovine.

Prisutni su uz tradicionalni balkanski melos uživali u slasnoj piti.

Guverner okruga Karamursel Osman Aslan Canbaba rekao je da su iznimno važne i korisne ovakve manifestacije koje povećavaju jedinstvo i solidarnost u društvu.

Vršilac dužnosti gradonačelnika Kocaelija Ismail Yildirim istakao je da su Bošnjaci morali napustiti domovinu zbog teških iskustava i da dobro znaju šta je ugnjetavanje, bol i tuga.

“Kada smo u ratu, mi smo hrabri, samopožrtvovani i nemilosrdni. Osim rata, mi smo jednako požrtvovani, grlimo se u miru. Kao ljudi koji su iskusili ugnjetavanje na vlastitoj koži, danas osjećamo bol u Pojasu Gaze. Osuđujemo one koji šute. Radimo na tome da prekinemo ovu tišinu“, rekao je Yildirim.

Guverner okruga Karamursel Osman Aslan Canbaba rekao je da su iznimno važne i korisne ovakve manifestacije koje povećavaju jedinstvo i solidarnost u društvu.    Foto:  AA

Načelnik Karamursela Ahmet Calik podsjetio je da su bosanski građani koji žive u distriktu oduvijek čuvali svoju tradiciju i kulturu, te je najavio da će kao općina uvijek pomoći da ovi festivali i dalje žive.

Predsjednik Udruženja bosanskohercegovačke solidarnosti u Karamurselu Ahmet Cetin izjavio je da su kao Bošnjaci organizovali veliko druženje i zabavu, te se zahvalio svima koji su prisustvovali.

Događaju su prisustvovali i zamjenik guvernera Regaip Ahmet Ozyigit, predsjednica Federacije tursko-bosanskih kulturnih udruženja Behiye Cark i mnoge zvanice i gosti.

TRT Balkan / agencije