Najbolji reditelj 30. izdanja SFF-a je Yorgos Zois sa filmskim ostvarenjem “Arcadia".     Foto: FENA

U Narodnom pozorištu Sarajevo večeras je dodjelom nagrada "Srce Sarajeva" završeno 30. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF), a film "Tri kilometra do kraja svijeta" reditelja Emanuela Parvua proglašen je najboljim igranim filmom.

Najbolji reditelj 30. izdanja SFF-a je Yorgos Zois sa filmskim ostvarenjem “Arcadia".

Najboljim glumcem proglašen je Doru Bem za ulogu u filmu "Velika sedmica", a "Srce Sarajeva" za najbolju glumicu osvojila je Anab Ahmed Ibrahim za ulogu u filmu "Selo pokraj raja".

"Srce Sarajeva" za najbolji dokumentarni film osvojio je "Slika za pamćenje" Olge Chernykh, a nagrada za ljudska prava dodijeljena je Anni Rubi za film "Tvoj život bez mene".

Specijalnu nagradu žirija dobio je film "Ono što zahtijevamo od kipa je da se ne pomjera" u režiji Daphne Heretakis.

Nagradu za najbolji dokumentarni film u takmičarskom programu osvojio je film "Kao bolesna žuta" rediteljke Norike Sefe. "Srce Sarajeva" za najbolji kratki film dobio je turski režiser Cem Demirer s filmom "Odsutan".

Najbolji kratki film 30. SFF-a takmičarskog programa je "Tako Tsubo" koji su režirali Fanny Sorgo i Eva Pedroza, a "Srce Sarajeva" za najbolji studentski film pripalo je filmu "Miris sveže farbe" rediteljice Nađe Petrović.

Specijalnu nagradu za promovisanje rodne ravnopravnosti dobio je dokumentarni film "Cent'anni" koji je režirala Maja Doroteja Prelog. Posebna nagrada za ekološku osviještenost pripala je filmu "Nebo iznad Zenice" u režiji Zlatka Pranjića i Nanne Frank Moller.

Više od 240 filmova

Za nagrade "Srce Sarajeva“ takmičilo se ukupno 54 filma iz četiri takmičarske kategorije, a još tri filma su prikazana izvan konkurencije. Ovogodišnji Sarajevo Film Festival donio je više od 240 filmova iz 70 zemalja u više od 20 programskih selekcija.

Brojne poznate ličnosti

Večeras su crvenim tepihom prošetale brojne poznate ličnosti iz Bosne i Hercegovine i drugih država. Crvenim tepihom posljednje večeri SFF-a prošetale su ekipe filmova takmičarskog programa, žiri takmičarskog, igranog i dokumentarnog programa te mnogi drugi.

Zvijezda ovogodišnjeg SFF-a bila je poznata holivudska glumica Meg Ryan kojoj je dodijeljeno "Počasno Srce Sarajeva" te američki reditelj i glumac John Turturro koji je također dobitnik "Počasnog Srca Sarajeva".

TRT Balkan / agencije