Najstarije sačuvane minijaturne slike nastale su oko 1000. godine.     Foto: AA

Islamsko minijaturno slikarstvo podrazumijeva male slike koje su nekada bile dio rukopisa. Često su kategorizirane u četiri regionalne škole: arapsku, perzijsku, indijsku i osmanskotursku.

Najstarije sačuvane minijaturne slike nastale su oko 1000. godine.

Turske minijature, poznate i kao taswir ili nakish, bile su umjetnička forma u Osmanskom Carstvu, povezana s perzijskom i kineskom minijaturnom tradicijom. Riječ “minijatura” prvi put se pojavila odnoseći se na upotrebu minimuma (crveni olovni pigment), a ne na njihovu veličinu.

Turske minijaturne slike dostigle su svoj vrhunac u šesnaestom stoljeću, kada su se uglavnom pripremale za sultane. Ovim neobičnim umjetničkim izričajem ilustrovali su se politički i društveni događaji tog vremena.

Danas mnogi umjetnici nastavljaju tradiciju islamskog minijaturnog slikarstva, ali s određenim pomakom.

TRT World se osvrće na pet turskih savremenih umjetnika koji preoblikuju ovu umjetničku formu.

Murat Palta

Ovaj 32-godišnji turski umjetnik izazvao je veliki val interesovanja za svoja umjetnička djela nakon što je počeo spajati tradicionalnu osmansku umjetnost i savremenu zapadnu kinematografiju u jednu minijaturnu sliku.

Uvodeći novi zaokret u ovaj klasični oblik umjetnosti, Palta je minijaturizirao poznate filmove kao što su “Ratovi zvijezda”, “Kill Bill” i “Kum”. Prethodno je dizajnirao naslovnicu albuma Apple Musica „Top of the Line: Turska lista“.

Ahmet Faruk Yilmaz

Yilmaz je poznat po tome što u svojim ilustracijama naslijeđe iz prošlosti reflektira na moderne građevine, reinterpretirajući tradicionalnu minijaturu na savremen način.

Prema intervjuu za Bayt Al Fann, internetsko i štampano izdanje koje promovira islamsku umjetnost, kulturu i naslijeđe, Yilmaz je porijeklom iz istanbulske četvrti Fatih, postdiplomski student na Odsjeku za moderne turske studije na Univerzitetu Ibn Haldun, gdje je sada i predavač.

Islamska arhitektura i urbanizam centralni su fokus njegovog umjetničkog rada.

“Rođen sam i odrastao u Fatihu, historijskom centru Istanbula. Tokom svog djetinjstva divio sam se monumentalnim građevinama kao živim svjedocima osmanske kulture i civilizacije”, rekao je za Bayt Al Fann.

„Pored ovoga, mnogo su me zanimali i manji tradicionalni elementi građanske arhitekture. Drvene kuće, fontane, groblja i historijski bazari postali su bajkoviti kanal koji je izgradio moj odnos s historijom.”

Istakao je kako preferira življe tonove u svojim radovima jer su ga jake boje u minijaturama oduvijek privlačile.

“Pokušavam, također, svojim bojama stvoriti dječiji osjećaj. To donosi i neke kritike, ali ne planiram žrtvovati svoje živopisne boje zbog toga.”

Onur Hasturk

Ovaj vizuelni umjetnik najviše je poznat po svom radu u kojem kombinuje stil islamskog slikarstva sa savremenom umjetnošću. Usredsređujući se na tradicionalne izraze pozlate i minijaturnog slikarstva tokom univerzitetskih godina, Hasturk se usavršio u klasičnom osmanskom minijaturnom slikarstvu.

„Istočne minijature osvijestile su mi sve oblike čulnih percepcija koje su moguće. S vrstom slike koja se koristi u ovakvim minijaturama, ova umjetnost izražava veliko i zaista jedinstveno polje. To mi je pomoglo da se riješim imitacije slike”, rekao je za časopis Yuzu.

2017. godine, u svojoj tematskoj seriji "Mitologija", izloženoj u londonskoj galeriji Saatchi, Hasturk je primijenio osmansku minijaturu na novu vrstu papirnate površine − Starbucks šoljicu za kafu.

Gulay Pelin

Savremena umjetnost nagrađivane umjetnice minijature Pelin na šarmantan način spaja tursku minijaturu iz prošlosti sa savremenom minijaturom.

Njen rad se određuje kao tradicionalni i savremeni, inspirisan tradicionalnim turskim motivima i osmanskom kaligrafijom.

“Spajanje tradicionalne i savremene minijaturne umjetnosti unutar njene jedinstvenosti i zamršenosti nudi divno iskustvo koje je previše zadivljujuće da bi gledaoci mogli dalje istraživati svaki pogled”, rekla je.

Foto: Alakus se bavi umjetnošću minijature već 35 godina. (Arif Hudaverdi Yaman / AA)

Taner Alakus

Govoreći o svom putu do Anadolu Agency (AA), Alakus je rekao da se prvi put zainteresovao za tradicionalnu umjetnost 1982. godine na Univerzitetu likovnih umjetnosti Mimar Sinan, gdje sada radi kao predavač.

„Minijaturom se bavim već 35 godina. I dalje se osjećam kao student. Budući da u minijaturnoj umjetnosti ima figura i slobode, to me još više privlači”, rekao je za AA.

„Možete sve uključiti u minijaturu, i možete minijaturu prilagoditi svemu. Radim šta želim”, dodao je.

Alakus je rekao da svojim studentima nudi veliki osjećaj slobode kada ih podučava tehnikama minijature.

TRT Balkan