Sajam knjiga traje do 30. oktobra, a na njemu učestvuje više od 400 direktnih izlagača.     Foto: Facebook /  Međunarodni beogradski sajam knjiga

Sajam knjiga traje do 30. oktobra, a na njemu učestvuje više od 400 direktnih izlagača.

Svečano otvaranje zakazano je večeras za 18 sati, a vrata za posjetioce otvorena su već od 10 sati.

Program 65. po redu Međunarodnog beogradskog sajma knjiga koncipiran je u sedam cjelina.

Programski ciklus “Pišem, dakle postojim“ predstavit će domaće i strane pisce, a u programskoj cjelini “Dijalozi“ književnici će imati mogućnost da razmijene mišljenja o književnosti i o umjetnosti uopšte.

U programskom ciklusu “Vreme pamćenja“ važni jubileji u domaćoj i svjetskoj kulturi bit će povod za tribine o priređivanju kritičkih izdanja djela ovdašnjih najboljih pisaca, o tradiciji izdavaštva i bibliotekarstva, o statusu dramskog teksta, o pjesničkom naslijeđu 20. stoljeća, o odnosu historijskog i socijalnog u savremenom romanu.

Ciklus „Misliti o knjizi“ posvećen je gorućim temama na književnoj i izdavačkoj sceni. Programska cjelina “Knjige će spasiti svet“ sadržat će i programe organizovane u saradnji sa udruženjima izdavača. Programski ciklus “O umetnosti i kulturi“ bit će posvećen kapitalnim izdanjima, a ciklus “Poštovana deco“ predstavit će pisce za djecu i pokušati da odgovori na pitanja specifična za dječiju književnost.

Međunarodni beogradski sajam knjiga je najreprezentativnija književna manifestacija u ovom dijelu Evrope, koji redovno okuplja veliki broj posjetilaca iz Srbije, ali i drugih zemalja regije.

Njegov osnovni cilj je pružanje mogućnosti izdavačima, autorima, knjižarima, bibliotekarima, distributerima knjiga, kompanijama za multimediju i drugim akterima da uspostave kontakte, razmijene iskustva, sklope poslovne dogovore i ostvare druge vidove poslovne i kulturne saradnje.

Bogat prateći program

Pored izlagačkog, na sajmu se organizuje i bogat prateći program: konferencije, okrugli stolovi, susreti s piscima, tribine, radionice i druge aktivnosti.

Za posjetioce, ljubitelje pisane riječi, sajam knjiga je jedinstvena prilika da na jednom mjestu pronađu, i uz posebne sajamske popuste kupe, knjige koje ih zanimaju, kao i da upoznaju omiljene i otkriju nove autore i prisustvuju na nekom od brojnih programa.

Sajam knjiga je najposjećenija kulturna manifestacija u Srbiji. U 2019. godini sajam je posjetilo 184.532 ljudi.

Sajam knjiga okuplja sve značajnije autore iz Srbije i mnoge ugledne pisce iz regije.

TRT Balkan / agencije