Izložba je organizirana je u suradnji Muzeja grada Trogira s Art Expo S.I.A. (Latvija) i La Collection Kesauri (Francuska), uz potporu Grada Trogira.         Foto: Reuters

Fascinantni svijet jedinstvenog umjetnika predstavit će se kroz originalne litografije, skulpture, medalje, serigrafije na srebru i svili, kao i umjetnine nastale u drugim medijima.

Kako je najavljeno, izložba se sastoji od umjetnikovih radova koji dočaravaju šokantan, snovit i nadrealistički prikaz ranog dvadesetog stoljeća, a podijeljena je u sedam tematskih cjelina.

To su serijal “Muška zanimanja”, Dalijeva godišnja doba, Dalijevi crteži olovkom, serijal “Starac i more”, tri serije slika na porculanu i medalje, Dizajnerski radovi Salvadora Dalija – keramika, staklo, tapiserije, serigrafije na svili te Bakropisi, medalje i skulpture Salvadora Dalíja, koje se do sada moglo vidjeti samo u Latviji, Slovačkoj i Poljskoj.

Serijal „Muška zanimanja" donosi 11 tema koje je naslikao 1970. i 1971., a kako te radove nije stvarao po narudžbi, nisu bili ograničeni prema bilo kojem unaprijed određenom smjeru. Serijal je 1979. autoriziran za originalnu izradu u obliku serigrafije na zlatu i srebru, no djelomično su izrađene samo srebrne.

Dalijeva godišnja doba serija je od dva zidna kalendara, iz 1956. i 1964. godine, inspirirana razmišljanjima o promjeni godišnjih doba što je tema koja je uvijek bila važna Dalíju, a o čemu svjedoči velik broj radova.

Dva crteža olovkom pokazuju njegovo virtuozno umijeće i improvizaciju, a serijal „Starac i more“ inspiriran je njegovim poznanstvom s Hemingwayem, prema čijem se radu, kao nadrealist, nije odnosio kao ilustrator, već kao mistik.

U petoj su cjelini tri serije slika na porculanu i medalje, među kojima je „7 umjetnosti", nastala nakon što je 1944. Dalí izradio sedam slika za Roseovu reviju u njegovom kazalištu Ziegfeld u New Yorku. Nakon što su uništene u požaru 1956., Dalí je ponovno naslikao svih sedam remek-djela, a 1970-ih, kreirato novu grafičku seriju, koja se provodi u obliku litografija, porculanskih serigrafija i medalja sa sedam umjetnosti – Kiparstvo, Slikarstvo, Glazbu, Poeziju, Ples, Kazalište i Arhitekturu.

Peti dio također obuhvaća Dalijeve slike na porculanu iz serije „Osvajanje kosmosa I”, 1973.- 1974. i „Osvajanje kozmosa II”, 1974.

Salvadoru Daliju se sviđala ideja prevođenja njegovih djela u različite umjetničke forme kako bi ona bila dostupna što širem krugu gledatelja, što je predstavljeno u cjelini Dizajnerski radovi Salvadora Dalíja – keramika, staklo, tapiserije, serigrafije na svili.

I radovi iz cjeline Bakropisi, medalje i skulpture Salvadora Dalíja pokazuju svestranost Dalijevog umjetničkog genija.

Izložba je organizirana je u suradnji Muzeja grada Trogira s Art Expo S.I.A. (Latvija) i La Collection Kesauri (Francuska), uz potporu Grada Trogira.

HINA