Na štandovima su se mogli pronaći razni specijaliteti, uključujući poznate falafele, baklavu, kao i brojne druge delicije.    Foto: AA

Porodica izbegla iz Palestine, uz podršku humanitarne organizacije "Hasene", održala je u Novom Pazaru bazar na kojem su građani imali priliku da degustiraju i kupe tradicionalne palestinske slane i slatke delikatese, pripremljene od strane Nede Al Nagare i njene porodice.

Na štandovima su se mogli pronaći razni specijaliteti, uključujući poznate falafele, baklavu, kao i brojne druge delicije. Osim što su mogli da kupe ukusnu hranu, posetioci su imali priliku da razgovaraju sa članovima porodice i saznaju više o životu u njihovoj domovini.

Neda, koja je sa svojim mužem i decom došla iz Palestine, istakla je da im podrška od dolaska u Novi Pazar dosta znači, a da je bazar bio prilika da se upoznaju sa zajednicom od koje očekuju da će podržati njihovu buduću proizvodnju palestinske hrane i ostanak na ovim prostorima.

Građani su imali priliku da degustiraju i kupe tradicionalne palestinske slane i slatke delikatese.      Foto: AA

„Želim da zahvalim svim Novopazarcima na neverovatnoj solidarnosti i podršci koju su nam pružili tokom bazara. Oduševljena sam odzivom zajednice, nije bilo lako verovati da ljudi ostavljaju toliko novca za samo jedan kolač, ali jasno mi je da to rade da bi nam pomogli, a opet sačuvali naše dostojanstvo. Ovaj događaj nije bio samo prilika da podelimo našu kulturu i tradiciju, već i značajan korak ka zbližavanju s zajednicom koja nas je srdačno prihvatila kada smo izbegli iz Palestine. U trenutku kada smo se našli u neizvesnosti, osetili smo toplinu i podršku ovog divnog grada. Naša namera je da ostanemo ovde, da se ukorenimo i razvijamo svoj posao, jer verujemo da možemo doprineti zajednici. Naša hrana nosi sa sobom priče o domovini koju nam razaraju, i drago nam je da smo mogli da je podelimo sa narodom koji tako snažno podržava i želi mir i slobodu Palestini. Svaki osmeh i svaka reč podrške dali su nam dodatnu snagu da nastavimo dalje. U ovom gradu smo pronašli novu nadu i prijatelje, i radujemo se budućnosti“, izjavila je za Anadolu Neda Al Nagare iz Palestine.

Iz Humanitarne organizacije "Hasene", koja se zalaže za podršku porodici Al Nagare iz Palestine, pozvala je Novopazarce da od ove porodice za svoja porodična okupljanja i svečanosti poručuju slana i slatka jela, novopazarske ugostitelje pozvali su da u svojim objektima u ponudu uvrste i palestinske specijalitete koje bi pripremale ova, i druge porodice izbegle iz Palestine koje su mir od izraelskih napada pronašle u mestima regije Sandžak u Republici Srbiji.

TRT Balkan / agencije