Prva dama Kolumbije Veronica Alcocer uručuje dar jednom od djece koja su preživjela avion Cessna 206 koji se srušio u gustu džunglu i koja su hospitalizirana u središnjoj vojnoj bolnici u Bogoti, 10. juna 2023.     Foto: Reuters

Iscrpljeno, ali sretno, četvero domorodačke djece koja su nestala 40 dana u kolumbijskoj amazonskoj prašumi ponovno se susrelo sa svojim rođacima u sretnom završetku sage koja je zahvatila naciju.

Braća i sestre, koji su lutali sami džunglom nakon što su preživjeli pad malog aviona, otkriveni su nakon intenzivne operacije spašavanja u kojoj su sudjelovali psi tragači, helikopteri i avioni.

Izgledajući mršava i slabašna, djeca su vojnim medicinskim avionom prebačena u vojnu bolnicu u Bogoti, prema novinarima novinske agencije AFP na mjestu događaja.

Ministar odbrane Ivan Velasquez, koji ih je posjetio u bolnici s predsjednikom Gustavom Petrom, rekao je da se oporavljaju, ali još ne mogu jesti čvrstu hranu.

Najmlađe dvoje djece, sada pet i jednu godinu staro, rođendane je provelo u džungli, dok ih je Lesly, najstarija sa samo 13 godina, vodila kroz muku.

"Zahvaljujući njoj, njezinoj vrijednosti i njezinom vodstvu, ostalo troje je uspjelo preživjeti, uz njezinu brigu, njezino znanje o džungli", rekao je Velasquez.

General Pedro Sanchez, koji je vodio operaciju potrage, pripisao je zasluge starosjediocima koji su sudjelovali u spasilačkim naporima za pronalazak djece.

"Našli smo djecu: čudo, čudo, čudo!", rekao je novinarima.

„Djeca grma“

Članovi domorodačke skupine Huitoto, djeca – u dobi od 13, devet, pet i jednu godinu – izgubljena su u džungli od 1. maja, kada se Cessna 206, u kojoj su putovali, srušila.

Pilot je prijavio probleme s motorom samo nekoliko minuta nakon polijetanja iz dubokog područja Amazonije poznatog kao Araracuara na 350 kilometara dugom putu do grada San Jose del Guaviare.

Tijela pilota, majke djece i lokalnog domorodačkog vođe pronađena su na mjestu pada, gdje je avion stajao gotovo okomito među drvećem.

Dužnosnici su rekli da je skupina bježala od prijetnji članova naoružane skupine.

"Sretni su što vide porodicu... imaju sva osjetila", rekao je djed djece Fidencio Valencia novinarima ubrzo nakon što ih je posjetio.

“Oni su djeca divljine”, rekao je Valencia i dodao da znaju kako preživjeti u džungli.

"Prvo su preživjeli jedući malo brašna [koje je bilo u avionu], a zatim sjemenke", rekao je.

Na zahtjev njihovog oca, general Sanchez bit će postavljen za kuma najmlađeg djeteta.

"Za mene je to čast", rekao je vidno dirnuti policajac lokalnoj televiziji, stavljajući ruku na srce.

Masovna potraga koja je uključivala 160 vojnika i 70 domorodaca s intimnim poznavanjem džungle pokrenuta je nakon nesreće, što je izazvalo globalnu pažnju.

Glavni zapovjednik vojske Helder Giraldo rekao je da su spasioci prešli ukupno više od 2600 kilometara kako bi locirali djecu.

Postiglo se nešto što se činilo nemogućim, rekao je Giraldo na Twitteru.

Ratnički duh

Područje je dom jaguara, zmija i drugih grabežljivaca, kao i naoružanih skupina za krijumčarenje droge, ali tragovi poput otisaka stopala, pelene i napola pojedenog voća naveli su vlasti da vjeruju da su na pravom putu.

Prema vojsci, spasioci su pronašli djecu oko pet kilometara zapadno od mjesta nesreće.

Baka djece Fatima Valencia rekla je da je 13-godišnja Lesly svojim "ratničkim" duhom čuvala svoju mlađu braću i sestre.

Ali potraga nije potpuno gotova: vojska je u subotu objavila da će nastaviti tražiti Wilsona, spasilačkog psa koji je nestao tokom potrage.

"Niko nije ostavljen", rekla je vojska u tweetu koji sadrži video šestogodišnjeg belgijskog ovčara Malinoisa.

Pas je bio ključan za pronalaženje nekih predmeta koje su djeca ostavila u džungli, a možda je u jednom trenutku – dok je odlutao od vojske – bio označen zajedno s djecom.

AFP