Hiljade radnika širom Ujedinjenog Kraljevstva započelo je četverodnevni štrajk zbog dugotrajnih sporova oko uvjeta rada i nepravednih plata.     Foto: Reuters

Radnici željeznice zajedno s članovima autobuskih linija London Uniteda organiziraju šetnju koja će mnogima dodatno poremetiti planove putovanja za vikend.

Hiljade radnika širom Ujedinjenog Kraljevstva započelo je četverodnevni štrajk zbog dugotrajnih sporova oko uvjeta rada i nepravednih plata.

"Network Rail nije ništa poboljšao u odnosu na prethodnu ponudu plata, a željezničke kompanije nisu nam ponudile ništa novo", rekao je generalni sekretar RMT-a Mike Lynch.

Putnici širom zemlje, uključujući glavni grad London, suočit će se s prekidima jer će vozovi, autobusi i podzemna željeznica biti potpuno obustavljeni.

U subotu će željeznički radnici, uključujući strojovođe, konduktere i peronsko osoblje, zajedno s članovima autobuskih linija London Uniteda organizirati šetnju koja će mnogima dodatno poremetiti planove putovanja za vikend.

Nepotrebne smetnje za putnike

Ministar saobraćaja Grant Shapps osudio je masovnu industrijsku akciju i okrivio njene učesnike za izazivanje nepotrebnih smetnji milionima putnika koji se oslanjaju na transportne usluge u zemlji za odlazak na posao i posjetu porodici i prijateljima.

"Jasno je, iz njihova koordiniranog pristupa, da su sindikati usmjereni na to da prouzrokuju što više problema istim poreznim obveznicima koji su skupili 600 funti (723 dolara) po domaćinstvu kako bi osigurali da niti jedan željeznički radnik ne izgubi posao tokom pandemije", rekao je Shapps.

Sindikati koji vode masovni štrajk tvrde da su njihovi radnici ozbiljno pogođeni krizom troškova života, s inflacijom koja je dostigla visokih 10 posto i padom realnih plata. Nadalje, loši uvjeti rada ugrožavaju njihove živote.

U junu je masovni izlazak članova sindikata RMT-a uzrokovao jedan od najvećih željezničkih štrajkova u Ujedinjenom Kraljevstvu u prethodnih 30 godina.

TRT World