Nakon intoniranja himni Finske i NATO-a, generalni sekretar Stoltenberg izjavio je da se zastave 31 države članice vijore kao simbol sloge i solidarnosti.       Foto: AA

Ispred sjedišta Sjevernoatlantskog saveza (NATO) u Briselu na jarbol je podignuta zastava Finske koja je na 74. godišnjicu osnivanja ovog saveza postala njegova 31. članica.

U sjedištu NATO u utorak se održava sjednica ministara vanjskih poslova zemalja članica, a održana je i svečanost zvaničnog prijema Finske u tu organizaciju.

Pored šefova diplomacija svih članica, ceremoniji su prisustvovali i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i predsjednik Finske Sauli Niinisto.

Finska zastava podignuta je na jarbol između zastava Estonije i Francuske, s obzirom da su zastave članica poredane po abecednom redoslijedu naziva država.

Nakon intoniranja himni Finske i NATO-a, generalni sekretar Stoltenberg izjavio je da se zastave 31 države članice vijore kao simbol sloge i solidarnosti.

"Rat se vratio u Europu i Finska je odlučila pristupiti NATO-u. To pristupanje je bilo najbrže u modernoj historiji NATO-a. Finska je sada sigurnija, NATO je jači“, rekao je Stoltenberg.

Navodeći da je i ceremonija održana u utorak znak da svaka zemlja može izabrati vlastiti put, Stoltenberg je finskom predsjedniku Niinistu uputio dobrodošlicu u NATO.

Finski predsjednik Sauli Niinisto rekao je da je Finska završila eru nesvrstanosti i da počinje novo doba.

“Svaka zemlja povećava vlastitu sigurnost. Članstvo Finske u NATO-u nije prijetnja nijednoj zemlji“, kazao je Niinisto.

Niinisto je rekao da bi Švedsku, s kojom su zajedno podnijeli zahtjev za članstvo u maju prošle godine, željeli vidjeti što prije kao 32. članicu NATO-a na predstojećem samitu u Vilniusu.

TRT Balkan / agencije