Zabilježeno je da su tokom racije u gradu Qalqilya, izraelske snage intervenisale bojevim mecima i uhapsile najmanje troje Palestinca.             Foto: AA

Izraelska vojska je uhapsila mnoge Palestince tokom racija na mjesta na okupiranoj Zapadnoj obali.

Očevici su naveli da su izraelske snage izvršile raciju u gradovima Ramallah, al-Bire, Qalqilya, Tulkarem, Nablus, Hebron i Betlehem na Zapadnoj obali i izbjeglički kamp Ayn Sultan u Jerihonu.

Navedeno je da su izraelske snage, koje su izvršile raciju u kućama u Nablusu i izbjegličkom kampu Ayn Beyt al-Ma na zapadu grada, intervenisale kod Palestinaca koji su reagovali na raciju i priveli najmanje četiri osobe.

Zabilježeno je da su tokom racije u gradu Qalqilya, izraelske snage intervenisale bojevim mecima i uhapsile najmanje troje Palestinca.

Lokalni izvori su naveli da su izraelske snage izvršile raciju u dvije štamparije u Ramallahu i uništile njihov sadržaj, navodeći da su "podržavale Hamas".

Izvori su naveli da je izraelska vojska uhapsila pet Palestinaca u Tulkaremu.

Od 7. oktobra prošle godine, kada je izraelska vojska započela napad na Pojas Gaze, došlo je do porasta pritvora, racija i napada na Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Al-Qudsu (Jerusalem).

U napadima izraelskih snaga i ilegalnih jevrejskih doseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Al-Qudsu od 7. oktobra ubijeno je 395 Palestinaca.

TRT Balkan / agencije