Policija je preko razglasa naredila demonstrantima da odmah oslobode područje i najavila da će oni koji to ne učine biti uhapšeni, javio je "Los Angeles Times".       Foto: Reuters

Američka policija zaprijetila je hapšenjem studentima koji demonstriraju u znak podrške Palestini, u kampusu Univerziteta California u Los Angelesu (UCLA).

Policija je na mjesto događaja došla u opremi za razbijanje demonstracija, te je naredila propalestinskim demonstrantima, koji su postavili protestni kamp da napuste to područje.

Policija je preko razglasa naredila demonstrantima da odmah oslobode područje i najavila da će oni koji to ne učine biti uhapšeni, javio je "Los Angeles Times".

Dan ranije došlo je do haosa u kampusu Univerziteta California kada su proizraelski studenti napali propalestinske demonstrante što je dovelo do opće tučnjave, a ispaljen je i vatroment u gomilu.

Nakon što je napad navodno trajao tri sata, policija Los Angelesa i pripadnici drugih agencija stigli su na mjesto događaja i "uspostavili red", javlja LA Times, dodajući da je spor odgovor policije izazvao kritike i pozive na istragu.

U jeku demonstracija na univerzitetima širom SAD-a u znak solidarnosti s Palestinom, američka policija je ove sedmice uhapsila stotine studenata dok uprave univerziteta pokušavaju suzbiti propalestinske kampove i proteste.

Demonstracije su počele 17. aprila na Univerzitetu Columbija u New Yorku u znak protesta protiv izraelske ofanzive na Gazu, u kojoj je skoro 34.600 Palestinaca ubijeno, a više od 77.700 ranjeno.

TRT Balkan / agencije