Xi Jinping čestitao Erdoganu: Želim promicati zdrave odnose s Turkiye

Xi Jinping čestitao Erdoganu: Želim promicati zdrave odnose s Turkiye

"Posljednjih godina kinesko-turski odnos strateške saradnje zadržao je zamah razvoja", poručio je Xi.
Xi je naglasio da su Kina i Turkiye vodeće zemlje u razvoju i zemlje s tržištima u nastajanju i da kao takve dijele opsežne zajedničke interese.    Foto: Reuters

Kineski predsjednik Xi Jinping čestitao je turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoganu na pobjedi na predsjedničkim izborima i naveo da Turkiye i Kina dijele široke zajedničke interese kao dvije velike zemlje.

Pozdravljajući historijski reizbor turskog predsjednika Erdogana, kineski predsjednik Xi rekao je da je voljan promicati održiv, zdrav i stabilan razvoj bilateralnih odnosa Kine i Turkiye.

U Telegram poruci Erdoganu, Xi je naglasio da su Kina i Turkiye vodeće zemlje u razvoju i zemlje s tržištima u nastajanju i da kao takve dijele opsežne zajedničke interese.

“Posljednjih godina kinesko-turski odnos strateške saradnje zadržao je zamah razvoja, a praktična saradnja u raznim područjima postigla je pozitivan napredak. Spreman sam sarađivati s predsjednikom Erdoganom kako bismo razumjeli i podržavali jedni druge u pitanjima koja se tiču međusobnih temeljnih interesa i glavnih briga, kako bismo promicali održiv, zdrav i stabilan razvoj odnosa strateške saradnje između Kine i Turkiye”, naveo je kineski predsjednik Xi.

Ranije je Erdoganu na ponovnom izboru za šefa države čestitalo i Ministarstvo vanjskih poslova Kine.

"Podržavamo Turkiye da slijedi razvojni put u skladu sa svojim nacionalnim realnostima i vjerujemo da će postići nove uspjehe u razvoju pod vodstvom predsjednika Erdogana“, rekao je glasnogovornik Ministarstva Mao Ning novinarima u Pekingu.

Prema neslužbenim rezultatima, aktuelni predsjednik Erdogan pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Turkiye s osvojenih 52,16 posto glasova, dok je njegov protukandidat Kemal Kilicdaroglu dobio 47,84 posto glasova.

TRT Balkan / agencije