"Izgleda da će Vrhovni sud SAD-a biti zauzet tokom praznika", rekla je bivša federalna tužiteljica Joyce Vance.         Foto: Fena

Vrhovni sud Kolorada u utorak je diskvalificirao bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da se pojavi na predsjedničkim izborima u ovoj državi 2024. prema ustavnoj klauzuli o pobuni, u šokantnoj presudi koja može imati dalekosežne implikacije na republikanskog kandidata.

Odluka, kojom je poništena ranija presuda nižeg suda u Koloradu, stavljena je na čekanje do 4. januara do žalbe. Glasnogovornik Trumpove kampanje rekao je da planira uložiti žalbu Vrhovnom sudu, nazvavši presudu "duboko nedemokratskom odlukom".

Aktivisti su se zalagali da Tramp bude blokiran na glasanju 2024. prema 14. amandmanu, koji kaže da je zvaničnicima koji su "učestvovali u pobuni" zabranjeno obavljanje dužnosti.

Odluka je viđena kao šokantan razvoj događaja - jedan stručnjak za izborno pravo rekao je za CBS da je to "bomba" - jer je Kolorado prva država koja je rekla da Trump ne može biti na izborima. No, malo je vjerovatno da će presuda u Koloradu biti konačna odluka o tome da li Trump može ponovo biti predsjednik.

Presuda efektivno primorava Vrhovni sud da se pozabavi tim pitanjem, smatra profesor prava Steve Vladeck.

"Izgleda da će Vrhovni sud SAD-a biti zauzet tokom praznika", rekla je bivša federalna tužiteljica Joyce Vance.

FENA