Sadrove pristalice upale su u republikansku palaču u kojoj je sjedište vlade, usred sukoba u kojima je poginulo najmanje 13 osoba.      Foto: Reuters

Šiitski imam Muqtada al-Sadr najavio je potpuno povlačenje iz politike u Iraku, što je potez koji je izazvao val nasilja u toj arapskoj zemlji.

Sadrove pristalice upale su u republikansku palaču u kojoj je sjedište vlade, usred sukoba u kojima je poginulo najmanje 13 osoba.

Međutim, ovo nije bio prvi put da Sadr objavljuje da se povlači iz politike od 2013. godine.

A­ugust, 2013.
Sadr je prijetio da će napustiti politiku u martu 2013. godine, navodeći kao razlog "loš" rad iračkog parlamenta.
Pet mjeseci kasnije, 4. augusta, šiitski imam je rekao da se povlači iz politike. No, mjesec poslije, povukao je svoju objavu pozivajući se na pozive svojih pristaša da se vrati u politički život.

Februar, 2014.
Sadr je rekao da je napustio politički rad u Iraku i raspustio svoje institucije "kako bi okončao patnju iračkog naroda" i "spasio ugled porodice Sadr".

Ipak, učestvovao je na parlamentarnim izborima na kojima je njegov blok osvojio 34 zastupnička mjesta.

April, 2016.
Šiitski lider je obustavio aktivnosti svog parlamentarnog bloka Al-Ahrar, koji je imao 34 mjesta u parlamentu od 329 članova, spotaknuvši napore opozicionih zastupnika da postignu kvorum za glasanje o svrgavanju tri predsjednička mjesta u Iraku.

Pozvao je svoje lojaliste da organiziraju proteste kako bi, kako je rekao, korumpirane političare priveli odgovornosti i formirali tehnokratsku vladu.

Juli, 2016.
U julu iste godine Sadr je naredio formiranje odbora za napuštanje njegovih ureda širom Iraka, osim južnog grada Najafa.
Međutim, u oktobru je prekinuo bojkot saborskih sjednica.

Oktobar, 2018.
4. oktobra 2018. Sadr je ponovio svoju namjeru da se povuče iz politike i naredio svom parlamentarnom bloku da ne imenuje nijednog kandidata za iračku vladu.

Decembar, 2019.
Utjecajni lider naredio je zatvaranje svojih institucija na godinu, u znak protesta protiv kandidature Mohammeda Shia al-Sudanija za premijera, kojeg su podržale grupe bliske Iranu.
Sadr je također zatvorio svoj Facebook profil u to vrijeme i napisao "zbogom" na crnoj pozadini, na web-stranici društvenih medija.

Juli, 2021.
Dana 15. jula 2021. Sadr je najavio povlačenje iz političkog života u Iraku, rekavši da neće učestvovati na sljedećim parlamentarnim izborima, navodeći kao razlog korupciju. Ali, nakon tri mjeseca se vratio i izašao na izbore.

August, 2022.
29. augusta Sadr je rekao da se povlači iz politike. Također je najavio zatvaranje svojih institucija, osim očevog svetišta, institucije historijskog spomenika i muzeja porodice Sadr.

Međutim, pozvao je političke stranke u zemlji da se povuku i održe prijevremene izbore kako bi pomogli u rješavanju višemjesečne političke krize u Iraku.

TRT Balkan