Von der Leyen je podvukla da u potpunosti podržavaju dijalog Kosova i Srbije.     Foto: Reuters

Predsjednica Komisije Europske unije (EU) Ursula Von der Leyen, nakon susreta s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, poručila je kako dijalog Srbije i Kosova napreduje u dobrom smjeru.

Von der Leyen se sastala s Bidenom u Bijeloj kući nakon čega je odgovarala na pitanja novinara. Kazala je da je tokom sastanka razgovarano o podršci Ukrajini te navela da su razgovarali i o pitanjima vezanim uz ukrajinske izbjeglice kao i o financijskoj podršci Ukrajini.

Razgovarano je također o sankcijama uvedenim Rusiji. Von der Leyen je izjavila da su na sastanku poručili da će "stati uz Ukrajinu koliko god to dugo trajalo".

Potvrdila je kako je jedna od tema bila dijalog Srbije i Kosova, te kazala kako ima još mnogo problema koje treba riješiti, ali da se napreduje u dobrom smjeru.

Von der Leyen je podvukla da u potpunosti podržavaju dijalog. Na pitanje o američkim upozorenjima o mogućnosti da Kina Rusiji dostavi oružje, Von der Leyen je odgovorila: "Mislim da je to bilateralno pitanje dotičnih zemalja."

Jedan od komentara Von der Leyen koji je objavila na zvaničnom Twitteru, a u vezi sastanka s Bidenom glasio je: "Transatlantsko partnerstvo postaje sve jače."

TRT Balkan / agencije