Borrell je govorio na debati posvećenoj prvoj godišnjici rata u Ukrajini na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu, u Francuskoj.         Foto: Reuters

Situacija u Gazi je "humanitarna katastrofa koju je prouzrokovao čovjek", rekao je u ponedjeljak visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Govoreći na 25. Forumu EU-NVO-a o ljudskim pravima u Briselu, Josep Borrell je obećao da će se zalagati za oslobađanje svih talaca na Bliskom istoku, da se stane na kraj ovoj "humanitarnoj katastrofi koju je prouzrokovao čovjek", kako bi se tražilo rješenje za dan poslije, te zaustaviti nelegalna naselja i agresiju na Zapadnoj obali.

"Čovjek ima pravo kritikovati vladu države Izrael, a da se ne okarakteriše kao antisemit. Mogu se ne složiti s tim kako se vlada ponaša, a da ne budem kvalifikovan kao anti-nešto."

Izrael je u petak nastavio vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon završetka jednonedeljne humanitarne pauze sa palestinskom grupom Hamas.

Najmanje 15.899 Palestinaca je ubijeno, a više od 42.000 ranjeno u nemilosrdnim zračnim i kopnenim napadima na enklavu od 7. oktobra nakon prekograničnog napada Hamasa u kojem je prema izraelskim zvaničnim podacima ubijeno 1.200 osoba.

TRT Balkan / agencije