Vojnici u Nigeru objavili su u srijedu kasno uvečer na nacionalnoj televiziji svrgavanje predsjednika Mohameda Bazouma.        Foto: AA

Vojnici u Nigeru objavili su u srijedu kasno uvečer na nacionalnoj televiziji svrgavanje predsjednika Mohameda Bazouma.

Nazivajući se Nacionalnim vijećem za zaštitu domovine (CLSP), vojnici su pročitali izjavu o puču, a snimak je emitovan na državnoj televiziji ORTN.

"Bazoum je svrgnut, a Ustav suspendovan zbog pogoršanja sigurnosne situacije i društveno-ekonomske krize kroz koju je zemlja prolazila", navodi se u izjavi pukovnika majora Amadoua Abdramanea.

U saopštenju se kaže da će policijski čas biti uveden između 22 i 5 sati ujutro i da su sve granice zatvorene.

Predsjednika Bazoumu su ujutro priveli elementi predsjedničke straže.

Građani su izašli na ulice kako bi spriječili puč i pozvali na oslobađanje Bazouma.

General Omar Tchiani, koji je služio kao komandant predsjedničke garde oko deset godina, navodno stoji iza puča.

Navodi se da je Bazouma nedavno želio smijeniti Tchianija, koji je bio na istoj funkciji pod vodstvom prethodnog predsjednika Mahamadoua Issoufoua.

“U Nigeru je u toku pokušaj državnog udara. Ovaj čin oficira ima za cilj da dovede u pitanje naše teško stečene slobode, našu demokratiju i postignuti napredak", rekao je Hassoumi Massoudou, privremeni premijer Vlade na Twitteru.

Afrička unija, Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS), Evropska unija, Ujedinjene nacije i Francuska osudile su akcije nigerske vojske i pozvale na bezuslovno oslobađanje Bazoume (63), koji je demokratski izabran u aprilu 2021. godine.

Niger, zapadnoafrička zemlja bez izlaza na more, ima burnu istoriju sa državnim udarima. Država se suočila s raznim državnim udarima i pokušajima puča od sticanja nezavisnosti od Francuske 1960. godine.

Zemlja se 1964. godine suočila sa prvim pokušajem državnog udara, nakon čega je uslijedio uspješan vojni udar 1974. koji je predvodio potpukovnik Seyni Kountche. Kountcheov vojni režim ostao je na vlasti sve do njegove smrti 1987. godine.

Pukovnik Ibrahim Bare Mainassara je 1996. godine orkestrirao još jedan državni udar, koji je rezultirao smrću demokratski izabranog predsjednika Mahamanea Ousmanea.

Povratak na civilnu vlast dogodio se 1999. godine, što je dovelo do izbora predsjednika Mamadoua Tandje.

Međutim, 2010. godine Tandjin pokušaj produženja predsjedničkog mandata rezultirao je vojnom intervencijom i smjenom s vlasti.

Niger je 2011. godine uspješno i na demokratski način izabrao novog predsjednika Mahamadoua Issoufoua.

Uprkos političkim tenzijama 2020. godine, Niger je uspio izbjeći još jedan državni udar.

TRT Balkan / agencije