Upozoreno je da bi punjenje tunela slanom vodom moglo prouzročiti široku, dugoročnu i ozbiljnu štetu okolišu, te je dodano: "Civili moraju biti zaštićeni".    Foto: Reuters Archive

Ujedinjene nacije (UN) upozorile su da bi izraelsko punjenje tunela u Pojasu Gaze slanom vodom moglo ozbiljno naštetiti civilima i okolišu

Ured visokog povjerenika UN-a za ljudska prava podijelio je objavu u vezi s navodima da Izrael morskom vodom puni tunele u Gazi.

Istaknuto je da bi izraelsko punjenje tunela (u Gazi) slanom vodom moglo imati ozbiljne negativne učinke na ljudska prava, od kojih na neke dugoročno, te je naglašeno da u takvoj situaciji mogu trpiti proizvodi koji su esencijalni što bi moglo ugroziti i opstanak civila.

Upozoreno je da bi punjenje tunela slanom vodom moglo prouzročiti široku, dugoročnu i ozbiljnu štetu okolišu, te je dodano: "Civili moraju biti zaštićeni".

Prema vijestima “The Wall Street Journala“ (WSJ) od 12. decembra, američki dužnosnici tvrdili su da je Izrael proveo plan za upumpavanje morske vode u "Hamasove tunele" u Gazi.

Vlasti su tvrdile da će se proces upumpavanja morske vode u tunele, za koji se očekuje da će trajati sedmicama, obavljati sa sedam zasebnih sistema pumpi.

Porodice zatvorenika oslobođenih iz Pojasa Gaze reagirale su kod premijera Benjamina Netanyahua protiv plana izraelske vojske da "upumpa vodu" u tunele u kojima se drže zatvorenici.

U izjavi 13. decembra američki predsjednik Joe Biden rekao je da ne može potvrditi ima li talaca u tunelima u vezi s izraelskim ispuštanjem morske vode u "Hamasove tunele" u Gazi.

"Što se tiče plavljenja tunela, postoje tvrdnje da su bili prilično sigurni da ni u jednom od tih tunela nema talaca. Ali, ne znam je li to potpuna istina", kazao je Biden.

TRT Balkan / agencije