Tri nacionalne udruge turističkih vodiča Hrvatske, Italije i Slovenije u zajedničkom dopisu upozoravaju kako nisu uočili poboljšanja nakon ove Rezolucije.               Foto: Reuters

"Ovim zajedničkim dopisom uoči skorašnjih izbora za Europski parlament želimo upozoriti na jedan europski problem, jer se tržišta otvaraju tako da turistički vodiči dolaze iz drugih zemalja i djeluju na teritoriju za koji nisu educirani niti posjeduju specifična znanja o tom teritoriju i tako ugrožavaju domaće turističke vodiče koji imaju specifična znanja i iznose ih turistima," rekla je u ponedjeljak Hini Kristina Nuić Prka, predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske.

Kako se navodi u dopisu triju nacionalnih udruga turističkih vodiča, Rezolucijom Europskog parlamenta od 25. ožujka 2021. o uspostavi strategije EU-a za održivi turizam, EU parlament je već pozvao Komisiju da "objavi i s dionicima i državama članicama podijeli dobre prakse u pogledu obavljanja zanimanja profesionalnog turističkog vodiča, kako bi se riješili problemi koji utječu na taj sektor. Smatraju da profesionalni turistički vodiči imaju ključnu ulogu u promicanju kulturne baštine u sinergiji s lokalnim teritorije".

Tri nacionalne udruge turističkih vodiča Hrvatske, Italije i Slovenije u zajedničkom dopisu upozoravaju kako nisu uočili poboljšanja nakon ove Rezolucije.

Udruge traže da se u mjerodavne dokumente Europskog parlamenta i Vijeća o uslugama na "unutarnjem tržištu" uz odvjetnike, javne bilježnik, poštu (.....) uđe i "djelatnost turističkog vodiča koja je nužno vezana za teritorij."

"Djelatnost turističkog vodiča, poput odvjetničke struke, zahtjeva određena specifična znanja, bez kojih se ne mogu prekogranično pružati usluge vodiča i ne može se uspoređivati s liječničkim, građevinarskim ili farmaceutskim djelatnostima koje nemaju graničnih barijera. Odvjetnička komora je uspjela zaštititi odvjetničku struku", poručuje se u dopisu kandidatima za Europski parlament.

Ovaj su dopis, uz Kristinu Nuić Prka, potpisali Anna Bigai, predsjednica Nacionalne udruge turističkih vodiča Italije i Mateja Kregar Gliha, društvo regionalnih turističkih vodiča Slovenije.

HINA