Rizik od izumiranja ugrožava funkcionisanje morskih ekosistema.     Foto: Reuters

Više od polovine morskih pasa i raža u Mediteranu je u opasnosti od izumiranja kao posljedica ribolovstva, klimatske krize i zagađenja, pokazalo je istraživanje Instituta Cavanilles univerziteta u Valensiji.

"Morski psi i raže, koji igraju fundamentalnu ulogu u regulaciji morskih ekosistema s obzirom na to da kontrolišu populaciju svog plijena, veoma su ranjivi na ljudske aktivnosti zbog njihovog sporog rasta, kasne zrelosti i malog broja potomaka", objavila je u ponedjeljak španska novinska agencija EFE, pozivajući se na izvještaj.

Kako se navodi, rizik od izumiranja ugrožava funkcionisanje morskih ekosistema.

Iako morski psi i raže nisu mete mediteranskog ribolovstva, one se hvataju slučajno, stoga je potrebno bolje upravljanje njihovom populacijom kako bi im se osigurala egzistencija.

"Razumijevanje kako se zajednica mijenja s klimatskim i okolišnim uslovima omogućava nam da bolje predvidimo moguće utjecaje klimatskih promjena i uništavanja staništa kako bismo utvrdili prioritete za njegovo očuvanje", istakao je autor članka David Ruiz-Garcia.

Dodao je da su ajkule sposobne da izdrže efekte ljudskih aktivnosti, zahvaljujući svojoj brzoj i plodnoj reprodukciji.

"Sada idemo prema ekosistemu koji je manje raznolik, jednostavniji i manje produktivan", naglasio je Ruiz-Garcia, dodajući da je od suštinkog značaja identifikovati zaštićene vrste morskih pasa kako bi se osigurao njihov opstanak.

TRT Balkan / agencije