Izručenje je odobreno ali Assange može uložiti žalbu.     Foto: AFP

Američke vlasti traže Assangea po 18 tačaka, uključujući optužbe za špijuniranje, koje se odnose na WikiLeaksovo objavljivanje ogromnih količina povjerljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša za koje je Washington rekao da su doveli u opasnost mnoge živote.

Njegove pristalice kažu da je on heroj koji je viktimiziran jer je razotkrio zločine SAD-a u sukobima u Afganistanu i Iraku, te da je njegovo krivično gonjenje politički motiviran napad na novinarstvo i slobodu govora.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je njegovo izručenje sada odobreno, ali da on i dalje može uložiti žalbu na odluku. WikiLeaks je rekao da hoće.

"U ovom slučaju, sudovi Ujedinjenog Kraljevstva ne smatraju da bi izručenje gospodina Assangea bilo opresivno, nepravedno ili zloupotreba postupka", navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Nisu rekli ni da bi izručenje bilo nespojivo s ljudskim pravima, uključujući njegovo pravo na pravedno suđenje i slobodu izražavanja, te da će dok je u SAD-u prema njemu biti postupano na odgovarajući način, uključujući i odnos prema njegovom zdravlju."

Prvobitno, britanski sudija je presudio da Assangea ne treba deportovati, rekavši da njegovi problemi s mentalnim zdravljem znače opasnost od samoubistva ako bude osuđen i zadržan u zatvoru maksimalne sigurnosti.

Ali ovo je poništeno poslije žalbe, nakon što su Sjedinjene Države izdale paket uvjerenja, uključujući obećanje da bi mogao biti prebačen u Australiju na odsluženje kazne.

Odluka ministrice Patel ne znači kraj pravne bitke ovog rođenog Australca, koja traje više od decenije.

On može pokrenuti žalbu Visokom sudu u Londonu koji mora dati svoje odobrenje da bi se pokrenuo prigovor. On, na kraju, može tražiti i da svoj slučaj iznese pred Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva. Ali ako se žalba odbije, Assange mora biti izručen u roku 28 dana.

"Ovo je mračan dan za slobodu medija i britansku demokratiju", rekla je Assangeova supruga Stella. "Ovo nije kraj borbe. To je samo početak nove pravne bitke."

TRT Balkan / agencije