U Velikoj Britaniji, gdje su prisutne izrazite turbulencije u politici, uzastopne odluke o ostavkama izazvale su snažnu reakciju kako zastupnika vladajuće stranke tako i opozicije.     Foto: Reuters

Nakon ostavke bivšeg premijera Velike Britanije Borisa Johnsona, njegova nasljednica Liz Truss je nakon svega 44 dana na dužnosti jučer saopćila da podnosi ostavku, čime je zemlju uvukla u političku nestabilnost. Počinje nova trka za lidera u vladajućoj Konzervativnoj stranci, a čijim okončanjem će se treće u ovoj godini ime naći na čelu stranke i poziciji premijera.

U Velikoj Britaniji, gdje su prisutne izrazite turbulencije u politici, uzastopne odluke o ostavkama izazvale su snažnu reakciju kako zastupnika vladajuće stranke tako i opozicije.

Opozicione stranke u zemlji smatraju vladajuću Konzervativnu stranku odgovornom za politički haos i zahtijevaju prijevremene opće izbore kako bi se prekinula politička previranja.

Trka za liderstvo unutar Konzervativne stranke, koja je odbila raspisivanje općih izbora, završit će se sljedeće sedmice, a pobjednik će ujedno postati peti britanski premijer u šest godina.

Partijski skandal i ostavke u vladi

Johnson, koji je preuzeo dužnost 24. jula 2019. godine u Velikoj Britaniji, bio je pod pritiskom žestokih kritika i poziva na ostavku cjelokupne javnosti zbog održavanja zabava u kabinetu premijera kojima su kršena pravila karantina tokom pandemije COVID-19.

Johnsona, koji je također kažnjen zbog jedne od ovih zabava, neki zastupnici njegove stranke i opozicije optužili su za laganje parlamentu.

U Konzervativnoj stranci, čiji je bio lider, 6. juna mu je izglasano povjerenje i prebrodio je ovaj težak proces, pobijedivši sa 211 glasova naspram 148. Iako je dobio povjerenje unutar stranke, britanska javnost je bila mišljenja da je Johnsonova politička budućnost u pitanju, što se ispostavilo i tačnim.

Ostavke u vladi, koja je bila posljednja karika događaja u procesu koji je doveo do Johnsonove ostavke, uslijedile su nakon optužbi za uznemiravanje zastupnika Konzervativne stranke i menadžera grupe Chrisa Pinchera.

Iako je bio svjestan optužbi o Pincheru, Johnson, koji ga je imenovao na funkcije unutar stranke i rekao da nema saznanja o tome, bio je suočen s optužbama da laže i da se ne ponaša odgovorno, kako unutar tako i izvan stranke.

Nakon svih ovih optužbi, skoro 60 ljudi iz Johnsonove vlade i stranke, među kojima su i ministri, u roku od dva dana podnijelo je ostavke.

Usljed sve većeg pritiska, Johnson je 7. jula objavio da podnosi ostavku na čelo stranke i da će nastaviti svoju premijersku dužnost dok se ne izabere novi lider.

Ostavka Truss

Nakon Johnsonove ostavke na premijersko mjesto, Truss je pobijedila u trci za premijera unutar stranke, a nakon sastanka s kraljicom Elizabetom II 6. septembra preuzela je zadatak formiranja vlade.

Tako je Truss, koja je izabrana za novu stanarku premijerske rezidencije na broju 10, udata i majka dvoje djece, upisana kao "treća žena premijerka" nakon Margaret Thatcher i Therese May.

Nakon što je Truss, koja je tokom predizborne kampanje u stranci često obećavala "smanjenje poreza", preuzela dužnost premijerke, britanska vlada je objavila da se sprema provesti smanjenje poreza koje bi u septembru iznosilo ukupno 45 milijardi funti.

Ova situacija je povećala očekivanja da će se zaduživanje zemlje povećati i dovela do naglog pada vrijednosti funte. Nakon oštrih kritika na ekonomske planove, vlada je odustala od plana da ukine najveću stopu poreza na dohodak od 45 posto.

Truss, koja je mnogo puta ranije stajala iza plana smanjenja poreza u okviru plana budžetskih izmjena, nije izdržala pritisak javnosti te je 14. oktobra imenovala Jeremyja Hunta umjesto Kwasija Kwartenga za ministra finansija.

Uprkos izvinjenju za "greške" koje su izazvale ozbiljne poremećaje na tržištima, počele su britanske javne debate o tome koliko dugo će Truss ostati na funkciji. Premijerka Truss jučer je najavila ostavku na čelu Vlade Velike Britanije.

Iako je u svom govoru u britanskom parlamentu 18. oktobra kazala kako je "borac, a ne neko ko se predaje", Truss je dan kasnije najavila svoju odluku da podnese ostavku, čime je ostala na funkciji samo 44 dana.

Liz Truss je također pripala titula premijera/ke s najkraćim stažom u britanskoj historiji.

TRT Balkan / agencije