Protokol stvara de facto trgovinsku granicu u Irskom moru između Sjeverne Irske i ostatka Velike Britanije.    Foto: Reuters

Velika Britanija i Evropska unija (EU) u ponedjeljak su postigli novi dogovor u vezi sa Protokolom o Sjevernoj Irskoj.

Kako su izvori iz britanske Vlade kazali novinarima, dvije strane su postigle dogovor nakon više od godinu dana sporova oko trgovinskih aranžmana nakon Brexita.

Detalji sporazuma bit će objavljeni uskoro nakon što britanski premijer Rishi Sunak i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen održe konferenciju za novinare u Berkshireu, na jugoistoku Engleske.

Sunak je prošle sedmice izjavio da je Vlada i dalje u intenzivnim pregovorima s EU-om kako bi se riješilo dugotrajno pitanje Protokola o Sjevernoj Irskoj.

Protokol o Sjevernoj Irskoj

Kao dio Brexita, sporazuma iz 2020. godine o izlasku Velike Britanije iz EU-a, zvanični London je prihvatio dogovor s Briselom, poznat i kao Sjevernoirski protokol, kojim je Sjeverna Irska, iako dio Ujedinjenog Kraljevstva, ostala dio jedinstvenog tržišta evropskog bloka.

Ovim protokolom je potvrđeno postojanje pomorske granice u Irskom moru za neke robe koje se izvoze iz Velike Britanije, jer se u Briselu smatra da je Sjeverna Irska dio jedinstvenog tržišta EU-a.

Protokol o Sjevernoj Irskoj zahtijeva granične kontrole svih proizvoda životinjskog i biljnog porijekla, uključujući smrznuto meso i prerađevine od mesa, prije njihovog transporta u Sjevernu Irsku, što je usklađeno s pravilima i propisima EU-a.

Protokol stvara de facto trgovinsku granicu u Irskom moru između Sjeverne Irske i ostatka Velike Britanije. Velika Britanija je napustila Evropsku uniju 31. januara 2020. godine, kao rezultat referenduma iz 2016. kojim je okončano 40-godišnje članstvo zemlje u evropskom bloku.

TRT Balkan / agencije