Uragan Beryl stigao do Jamajke, na Karibima poginulo sedam osoba

Uragan Beryl stigao do Jamajke, na Karibima poginulo sedam osoba

Nakon Jamajke uragan će pogoditi Kajmanska ostrva, a zatim i meksičko poluostrvo Jukatan.
Vlasti su objavile da je 98 posto objekata na ostrvu oštećeno.              Foto: AA

Obilne kiše i jaki vjetrovi uragana Beryl pogodili su u srijedu obalu Jamajke nakon što je snažna oluja opustošila dijelove jugoistočnih Kariba.

Najmanje sedam smrtnih slučajeva na Karibima pripisano je snažnoj oluji. Tri na ostrvima Grenada, tri u Venecueli i jedna osoba u Saint Vincentu i Grenadinima.

To je najraniji atlantski uragan koji je dostigao snagu “kategorije 5“, sa vjetrovima jačim od 251 kilometar na sat.

Video snimci podijeljeni na društvenim mrežama prikazuju uništene kuće i oštećene policijske stanice, škole, bolnice i ulice.

Premijer Grenade Dickon Mitchell rekao je da je "u roku od pola sata" ostrvo Carriacou na Grenadi, na kojem živi oko 9.000 ljudi, devastirano.

Vlasti su objavile da je 98 posto objekata na ostrvu oštećeno.

“Beryl prijeti kao uragan 'kategorije 4' sa stalnim vjetrovima od 233 kilometra na sat. Takođe će stići do Kajmanskih ostrva, te do poluostrva Jukatan u Meksiku“, objavio je Nacionalni centar za uragane (NHC).

Svjetska meteorološka organizacija saopštila je da nikada ranije nije zabilježen uragan takve jačine na Atlantiku u ovo doba godine. Stručnjaci kažu da su njegovo brzo intenziviranje i razorni efekti posljedica zagrijavanja okeana uzrokovanog klimatskim promjenama.

Prema Nacionalnoj administraciji za okeane i atmosferu, ove godine će Atlantik imati sezonu uragana iznad prosjeka, s mogućnošću pojave do 13 uragana.

TRT Balkan / agencije