Katarina Carroll, komesarka policije savezne države Queensland, opisala je poplave kao "potpuno razorne".         Foto: AP

Više od 300 ljudi spašeno je tokom noći u nedjelju iz poplava u sjeveroistočnoj Australiji, dok su deseci stanovnika visjeli na krovovima, saopštili su zvaničnici u ponedjeljak.

Aerodrom Cairns bio je zatvoren u ponedjeljak zbog poplava, a vlasti su zabrinute da će grad sa 160.000 stanovnika ostati bez pitke vode.

Iako je kiša prestala u Cairnsu, ozbiljna upozorenja na loše vrijeme na snazi su u obližnjem Port Douglasu, Daintreeu, Cooktownu, Wujal Wujalu i Hope Valeu, s prognozom više kiše.

Katarina Carroll, komesarka policije savezne države Queensland, opisala je poplave kao "potpuno razorne".

"Prošle noći imali smo izuzetno izazovnu večer, spašavajući 300 ljudi", rekla je Carroll novinarima.

Nije bilo smrtnih slučajeva ni ozbiljnih povreda, dodala je.

Svih 300 stanovnika bit će evakuirano helikopterom iz aboridžinske zajednice Wujal Wujal, gdje je devet odraslih i sedmogodišnje dijete provelo sate tokom noći na krovu bolnice, rekli su zvaničnici.

Tropski ciklon 2. kategorije prošao je blizu Wujal Wujala u srijedu. Međutim, iako jaki vjetrovi nisu prouzrokovali značajnu štetu zajednici, obilne kiše i dalje pogađaju region.

Putevi i željezničke pruge su prekinuti, zajednice su izolovane, a 14.000 domova i poslovnih objekata ostalo je bez struje u ponedjeljak.

TRT Balkan