Vjetar je ozbiljno oštetio infrastrukturu, ostavljajući dijelove stanovništva bez komunikacije i usluga.           Foto: AA

Najmanje 27 ljudi je poginulo, a četvoro se vode kao nestali nakon što je uragan Otis pogodio Guerrero, priobalnu državu u istočnom Meksiku, saopštila je Vlada u četvrtak.

Preživjeli postaju očajni zbog sporog odgovora vlade, a zabrinuti su i da će fokus ostati na popravci infrastrukture, umjesto na pomoći najpotrebitijima.

Sekretarka za sigurnost i zaštitu građana Rosa Icela Rodriguez rekla je ranije da međunarodni meteorolozi nisu predvidjeli kako će se oluja razvijati, a ono što se dogodilo u utorak bilo je "netipično" i "nevjerovatan scenario".

Za 24 sata, Otis je iz tropske oluje prerastao u uragan kategorije 5.

Vjetar je ozbiljno oštetio infrastrukturu, ostavljajući dijelove stanovništva bez komunikacije i usluga.

Predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador hitno je u srijedu uveče otputovao iz glavnog grada u Acapulco, poznato ljetovalište koje je teško pogođeno uraganom.

Lopez Obrador je rekao da je pogođeno 80 posto hotela u Acapulcu.

Uragan je izazvao zatvaranje puteva, uključujući i autoput između Meksico Cityja i Acapulca, najprometniji u zemlji. Bez struje je ostalo više od pola miliona ljudi.

Više od 10.000 vojnika Nacionalne garde raspoređeno je radi pružanja pomoći žrtvama.

TRT Balkan / agencije