"MASON je progonio napadače što je rezultiralo njihovom konačnom predajom", saopćili su.            Foto: AP

Centralna komanda Sjedinjenih Američkih Država (CENTCOM) objavila je da su da projektili pali u vodu oko 11,5 milja od brodova, bez prijavljenih oštećenja ili povrijeđenih osoba.

Grupa savezničkih brodova predvođena USS Masonom u operativnoj grupi za borbu protiv piratstva odgovarala je na poziv u pomoć posade M/V Central Park, komercijalnog broda koji je prijavio da ga je napao "nepoznati entitet".

"MASON je progonio napadače što je rezultiralo njihovom konačnom predajom", saopćili su.

To se dogodilo nakon što je u ponedjeljak blizu obale Jemena zaplijenjen tanker povezan s Izraelom. Prema izraelskim medijima u nedjelju, brod je u vlasništvu britanske kompanije "Zodiac Maritime".

Huti su 19. novembra tvrdili da su "zaplijenili" izraelski brod, što je Tel Aviv kasnije demantovao. Izrael je potvrdio da je brod u vlasništvu britanske kompanije i da njime upravlja japanska firma. Demantovali su i da je na brodu bilo izraelskog osoblja.

Prethodno su Huti prijetili da će gađati brodove u vlasništvu ili kojima upravljaju izraelske kompanije kao "podršku Gazi", pozivajući nacije da povuku svoje građane koji rade u posadama tih brodova.

TRT Balkan / agencije