Primjedbe su uslijedile nakon vikenda tokom kojeg je Grčka potisnula desetine migranata u turske teritorijalne vode.     Foto: Reuters Archive

Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice saopštila je u utorak da je već dugo uznemirena sve češćim grčkim potiskivanjem migranata.

"Svjesni smo nedavnih izvještaja turske obalske straže. Što se tiče potiskivanja uopšteno, i na kopnenim i na morskim granicama, već dugo zvonimo na uzbunu zbog učestalosti protjerivanja i odbijanja izbjeglica i tražitelja azila na evropskim kopnenim i morskim granicama i pozivamo države da istraže i zaustave ovu praksu", rekla je portparolka UNHCR-a Shabia Mantoo.

Njene primjedbe uslijedile su nakon vikenda tokom kojeg je Grčka potisnula desetine migranata u turske teritorijalne vode.

"Države moraju podržati svoje obaveze i poštovati osnovna ljudska prava, uključujući pravo na život i pravo na traženje azila", navela je ona.

U nedjelju su grčke pomorske snage potisnule 84 neregularna migranta u turske teritorijalne vode u blizini Ayvacika, zapadne provincije Canakkale. Komanda grupe za Sjeverni Egej turske obalske straže izvela je operaciju spašavanja.

Turkiye i globalne grupe za ljudska prava više puta su osuđivale nezakonitu praksu Grčke da potiskuje tražioce azila, navodeći da krši humanitarne vrijednosti i međunarodno pravo ugrožavajući živote ranjivih migranata, uključujući žene i djecu.

Na pitnje o potiskivanju nakon smrtonosnog brodoloma 14. juna kod Peloponeza, u jugozapadnoj Grčkoj, u kojem su poginula najmanje 82 migranta, a strahuje se da su se još stotine utopile, Mantoo je rekla: "Veoma smo zabrinuti izvještajima i svjedočenjima koja su pojavio se nakon ovog tragičnog incidenta."

Ona je pozdravila istragu o incidentu, rekavši da ona mora biti "nepristrasna i nezavisna kako bi se utvrdile okolnosti koje su dovele do prevrtanja čamca i tragičnog gubitka života".

"Ovo zahtijeva da se istraga fokusira na sve aspekte incidenta i identifikuje sve potencijalne odgovornosti, i treba pružiti priliku svim pogođenim pojedincima da budu saslušani u kontekstu istrage i da im se osigura zaštita", dodala je ona.

TRT Balkan / agencije