"Oni nisu neuspjeh ljudskih prava. Oni svjedoče o šteti koja nastaje kada se ljudska prava ignorišu i krše", upozorio je Turk.    Foto: Reuters Archive

Visoki komesar Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava Volker Turk pozvao je u utorak države članice da "ponovo izgrade temelj nade" jer je svijetu sada potrebna "više nego ikada u ovom mračnom trenutku istorije".

Turk je to rekao tokom ceremonije otvaranja događaja na visokom nivou sa šefovima država članica povodom obilježavanja 75. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

"Nered i podjele. Složena i gorka geopolitika. Produbljivanje nejednakosti, i strah, gutaju planetu. Nepodnošljivo, na okupiranoj palestinskoj teritoriji i Izraelu - opet, kao i u Ukrajini, Sudanu, Mijanmaru i na mnogim drugim mjestima, sukob, nerješiv i brutalan, nanosi strašnu patnju civilima", naglasio je Turk.

Dodao je da su odustajanje od ciljeva održivog razvoja, gušenje građanskih prostora, klimatska i druge krize "posljedice nepoštovanja ljudskih prava".

"Oni nisu neuspjeh ljudskih prava. Oni svjedoče o šteti koja nastaje kada se ljudska prava ignorišu i krše", upozorio je Turk.

Pozdravljajući predložene transformativne ideje i obaveze koje je u ponedjeljak preuzelo više od 155 država u vezi s pitanjima ljudskih prava, Turk je rekao da je "veoma zahvalan" na naletu transformativnih obećanja.

Zatražio je od država da pomjere svoje perspektive na četiri ključne oblasti diskusije o tome "kako ljudska prava učiniti centralnim za kreiranje politike i sve akcije, sada i u budućnosti".

Kazao je da te ključne oblasti uključuju mir i sigurnost, digitalnu transformaciju, ekonomiju i ljudska prava.

"Tražim od vas da se okupite, prevazilazeći različita društva i sisteme, da pronađete područja dogovora i osigurate značajne promjene. Principi ljudskih prava su naše najbolje rješenje za ovaj napet i uplašen svijet. Preklinjem vas da ponovo oživite duh, impuls i vitalnost koji su doveli do Univerzalne deklaracije prije 75 godina", zaključio je Turk.

TRT Balkan / agencije