U prijedlogu UNESCO-a je italijanska vlada pozvana da pokaže "maksimalnu posvećenost" rješavanju "dugogodišnjih problema" u Veneciji.    Foto: AA

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) predložila je da se Venecija, jedan od turističkih centara Italije, koji je stekao reputaciju grada kanala i gondola, uvrsti na listu ugroženih mjesta svjetske baštine.

U Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije, u septembru će biti održan prošireni sastanak Komiteta svjetske baštine.

Komitet se sastoji od predstavnika iz 21 zemlje, a sastaje se jednom godišnje i revidira "Listu svjetske baštine u opasnosti".

Venecija se posljednjih godina bori s problemima uzrokovanim klimatskim promjenama i turizmom.    Foto: AA

U prijedlogu UNESCO-a je italijanska vlada pozvana da pokaže "maksimalnu posvećenost" rješavanju "dugogodišnjih problema" u Veneciji, koja se godinama bori s posljedicama gužve turista i klimatskih promjena.

U nacrtu je navedeno da Vlada ne može dovoljno napredovati, posebno po pitanjima kao što su masovni turizam, razvojni projekti i klimatske promjene, te je navedeno da su problemi poput turizma i klimatskih promjena uzrokovali propadanje i oštećenja zgrada i urbanih sredina.

Neke historijske građevine bile su ugrožene zbog poplava u novembru 2019. godine.    Foto: AA

U nacrtu je navedeno da ovi problemi "narušavaju kulturni i društveni identitet historijskog grada i ugrožavaju integritet njegovih kulturnih, ekoloških i pejzažnih kvaliteta i vrijednosti".

Venecija se posljednjih godina bori s problemima uzrokovanim klimatskim promjenama i turizmom.

Dok je velika suša u gradu u februaru onemogućila prolazak gondola, vodenih taksija i ambulantnih vozila kroz neke kanale, neke historijske građevine bile su ugrožene zbog poplava u novembru 2019. godine.

TRT Balkan / agencije