Britanski kralj Charles prisustvuje državnoj sahrani i ukopu britanske kraljice Elizabete u Londonu, Britanija, 19. septembra 2022.      Foto: Reuters

Britanija će postepeno vidjeti kovanice, novčanice i marke s likom kralja Charlesa, dok će se šifra novog monarha pojaviti i na zgradama vlade i crvenim poštanskim kutijama, najavili su proizvođači i Buckinghamska palača.

Kako se zemlja počinje prilagođavati svom novom šefu države u posljednjih 70 godina, proizvođači valute i maraka rekli su da će započeti spor proces prelaska sa slike pokojne kraljice Elizabete na sliku novog kralja.

"Prvi novčići s likom Njegovog Veličanstva kralja Charlesa III ući će u opticaj u skladu s potražnjom banaka i pošte", rekla je Anne Jessopp, izvršna direktorica Kraljevske kovnice novca u utorak.

"To znači da će kovani novac kralja Charlesa III i kraljice Elizabete II zajedno kružiti u Velikoj Britaniji dugi niz godina."

Proces zamjene će potrajati neko vrijeme, s obzirom na to da Kraljevska kovnica procjenjuje da postoji blizu 27 milijardi novčića na kojima se nalazi lik pokojne kraljice koja je umrla ovog mjeseca.

Isto tako, Banka Engleske je saopćila da se očekuje da će novčanice s portretom Charlesa ući u opticaj do sredine 2024. godine, a da će otkriti slike ažuriranih novčanica do kraja godine.

U međuvremenu, Royal Mail je saopćio da će trenutna slika pokojne kraljice koja se koristi na "svakodnevnim" markama biti ažurirana kako bi sadržavala sliku Charlesa. Te nove marke će ući u opticaj kada se potroše trenutne zalihe.

Foto: Fotografija nove šifre koju će koristiti kralj Charles III, koju je izdala Buckinghamska palača 26. septembra 2022. (Reuters)

'C' i 'R'

Sve postojeće valute i marke s kraljičinim likom ostat će važeće.

Buckinghamska palača je također predstavila nove šifre za Charlesa — monogram suverena koji se koristi na državnim dokumentima, od vladinih ministarstava i Kraljevskog doma za frankiranje pošte, kao i za pojavljivanje na kutijama sa stubovima — ali samo nove, koje još nisu ušle u proizvodnju.


Fotografija nove šifre koju će koristiti kralj Charles III, koju je izdala Buckinghamska palača 26. septembra 2022.      Foto: Reuters

Šifra koju je odabrao novi monarh iz serije dizajna koje je pripremio Koledž oružja, sastoji se od inicijala 'C' i 'R' − koji predstavljaju Charlesovo ime i "Rex", latinsko ime kralja − uz prikaz kruna.

"Odluka o zamjeni šifri bit će diskrecijska volja pojedinačnih organizacija, a proces će biti postepen", rekli su iz palače.

TRT World