Rishi Sunak zvanično je postao 57. premijer Velike Britanije nakon sastanka s kraljem Charlesom III u Buchinghamskoj palači u utorak.     Foto: Reuters

Novi britanski premijer Rishi Sunak imenovao je Dominica Raaba za potpredsjednika vlade i ministra pravde, Suellu Braverman za ministricu unutrašnjih poslova, a Stevea Barclayja za ministra zdravstva.

Novi britanski premijer počeo je danas rekonstrukciju vlade nakon što su mnogi ministri iz kabineta Liz Truss podnijeli ostavke ili su smijenjeni.

Jeremy Hunt će zadržati poziciju ministra finansija, Ben Wallace ostaje na položaju ministra odbrane, a James Cleverly na poziciji ministra vanjskih poslova, objavio je Downing Street.

Na poziciji ministrice kulture, medija i sporta ostaje Michelle Donelan, a Kemi Badenoh kao ministrica međunarodne trgovine.

Za ministra za međuvladine poslove i ministra za ravnopravnost imenovan je Oliver Dowden, Simon Hart za podsekretara trezora, Mark Harper za ministra saobraćaja, Therese Coffey za ministricu okoliša, hrane i ruralna pitanja, Gillian Keegan za ministricu obrazovanja, Mel Stride za ministra za rad i penzije, Michael Gove za ministra stanovanja, Grant Shapps za ministra za poslovanje, energetiku i industrijsku strategiju, a Victoria Prentis je glavni državni tužilac Engleske.

Rishi Sunak zvanično je postao 57. premijer Velike Britanije nakon sastanka s kraljem Charlesom III u Buchinghamskoj palači u utorak.

Kralj Charles III je službeno zatražio od Sunaka da formira novu vladu konzervativaca.
Time je bivši ministar finansija postao prvi premijer Velike Britanije azijskog porijekla, a dužnost preuzima dok se ta zemlja suočava s velikim ekonomskim izazovima.

Sunak se istakao već krajem prošle sedmice kao glavni favorit u trci za novog čelnika Konzervativne stranke i novog premijera. Tokom vikenda dobio je javnu podršku više od 200 torijevskih zastupnika te je, nakon što se Penny Mordaunt povukla iz trke, postao novi lider konzervativaca.

Sunak je peti premijer Velike Britanije od referenduma o Brexitu 2016. i treći u posljednja 3,5 mjeseca.

TRT Balkan / agencije