Nakon što je potpuno izgubila vid na desnom oku, Aleksandri su ljekari rekli da je oštećenje nepopravljivo i da će uskoro izgubiti vid i na lijevom oku.         Foto: TRT World

Tattoo umjetnik koji je ostavio ženu slijepu nakon neuspjelog pokušaja da joj oboji očne jabučice u crno, kažnjen je s više od 30.000 funti. Sud u poljskom gradu Wroclavu proglasio je Piotra A. krivim za nekompetentnost nakon što je otkriveno da ne zna kako da tetovira oči i koristi sličnu tehniku tetoviranja kože. Kao rezultat toga, 25-godišnja Aleksandra Sadowska, iz Wroclava oslijepila je na jedno oko, a drugo je moralo biti uklonjeno zbog pogrešne procedure. Bivša manekenka, koja je tada imala 21 godinu, otišla je kod tatto majstora nakon što je odlučila da želi da oponaša rep izvođača po imenu Popek, kome su također jabučice očiju obojene u crno. Ali, tokom pogrešne procedure koja se dogodila 2017. godine, varšavski tattoo majstor je iglom preduboko prodirao u njene očne jabučice i koristio mastilo koje nije certifikovano za upotrebu na očima. Ubrzo nakon toga, Aleksandra, koja je iz grada Wroclava, počela je da se žali na bolove u očima za koje je tattoo majstor rekao da su normalni i da se mogu liječiti lijekovima protiv bolova. Nakon što je potpuno izgubila vid na desnom oku, Aleksandri su ljekari rekli da je oštećenje nepopravljivo i da će uskoro izgubiti vid i na lijevom oku. Tokom naknadne istrage ustanovljeno je da je on napravio ozbiljne greške u procesu, uključujući korištenje mastila za tijelo za tetoviranje kože, koje ne bi smjelo doći u kontakt s očima. Advokati žene rekli su lokalnim medijima da postoje jasni dokazi da tattoo umjetnik nije znao kako da izvede tako delikatan postupak. "A ipak je odlučio da to izvede, što je dovelo do ove tragedije."

Šta slijedi Aleksandri? Od tada su mladoj djevojci uklonili jedno oko i zamijenili umjetnim. Odlučna Aleksandra je ranije rekla: "Nažalost, doktori mi za sada ne daju mnogo optimizma za poboljšanje. Oštećenje je previše duboko i opsežno. Bojim se da ću ostati potpuno slijepa". "Neću se zaključati u podrum i biti depresivna.Tužna sam, ali živim dalje", dodala je ona. Pjotra A, koji i dalje vodi svoj salon u kojem se uglavnom bavi pirsingom ušiju, optužen je gotovo četiri godine nakon što je Aleksandrina muka počela. Osim novčane kazne, Piotra A. je dobio 360 sati društveno-korisnog rada. Nakon sudske presude krajem decembra, Aleksandrini advokati kažu da će se žaliti. "Prema našoj preliminarnoj procjeni, iznos od 150.000 PLN (blizu 35.000 dolara) i dalje je nesrazmjeran opsegu štete koju je izazvao teški invaliditet u obliku potpunog gubitka vida", dodao je advokat Paweł Jagielski.

TRT World