Štrajkovi su izazvani tekućom krizom zbog rasta inflacije.      Foto: Reuters

Hiljade medicinskih sestara u Engleskoj, Velsu i Sjevernoj Irskoj stupaju u štrajk po drugi put u posljednjih sedam dana tokom spora o platama s vladom.

U svom najvećem protestu u istoriji Nacionalne zdravstvene službe (NHS), medicinske sestre su održale štrajk 15. decembra, zbog čega su prema podacima NHS-a u Engleskoj i sjevernoj Irskoj za najmanje 19.000 pacijenata otkazane operacije i pregledi.

Kraljevski koledž medicinskih sestara (RCN), najveći svjetski sindikat medicinskih sestara, saopštio je da nisu imali izbora osim da štrajkuju nakon što je vlada odbila njihov zahtjev za povećanje plata od 19 posto.

RCN je pozvao na dalje štrajkove, navodeći da će, ako vlada Velike Britanije ne odgovori u roku od 48 sati od štrajka, slične akcije biti organizovane u januaru.

"Premijer treba da se zapita šta motiviše medicinsko osoblje da drugi dan stoji ispred svojih bolnica tako blizu Božića. Oni su spremni da žrtvuju dnevnu platu da bi se čula njihova zabrinutost", rekla je generalna sekretarka sindikata Pat Cullen.
Ona je navela da je premijer Rishi Sunak pod sve većim pritiskom nakon prvog štrajka kao i da treba da sluša ljude oko sebe.

"Izuzetno cijenim rad našeg osoblja NHS-a i razočaravajuće je što neki članovi sindikata nastavljaju s daljnjim štrajkom kada znamo kakav utjecaj to ima na pacijente. Ispunjenje zahtjeva RCN-a ne može se priuštiti u ovim izazovnim vremenima", rekao je ministar zdravlja Steve Barclay.

Štrajkovi u Škotskoj prekinuti su nakon što se škotska vlada vratila za pregovarački sto, pri čemu su neki sindikati prihvatili ponudu za povećanje plata u prosjeku za 7,5 posto koju drugi, uključujući RCN, još uvijek procjenjuju.

Štrajkovi su izazvani tekućom krizom zbog rasta inflacije, a odlazak medicinskih sestara rezultat je domino efekta nakon decenije erozije plata i pogoršanja stanja u privredi, do kojeg je došlo zbog Brexita i pandemije koronavirusa.

Prema studiji koju je sprovela Londonska škola ekonomije, zarade medicinskih sestara zaostaju za zaradama ostvarenim u drugim profesijama u Velikoj Britaniji, posebno u privatnom sektoru.

Oko 47.000 mjesta medicinskih sestara u NHS ostalo upražnjeno do juna 2022. godine, što je najviše ikada.

TRT Balkan / agencije