Zamenik kosovkog premijera Bislimi je kazao da je proceS vizne liberalizacije za Kosovo bio dug i težak, sa mnogo prepreka.   Foto: AA

U sedištu Evropskog parlamenta u Strazburu danas je potpisan pravni akt Evropske unije za liberalizaciju viza za Kosovo, nakon što je juče Evropski parlament odobrio odluku o ukidanju viza.

Dokument o ukidanju viza potpisali su predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola i ministarka Švedske Ješika Roswall, čija zemlja predsedava Evropskom unijom. Prema ovoj odluci, građani Kosova moći će da se kreću bez viza u zemlje šengenskog prostora od 1. januara 2024. godine.

Nakon ceremonije potpisivanja zajedničku konfernciju za novinare održali su izvestilac za slobodu viznog režima za kratkoročni boravak između EU i Kosova Thijs Reuten i prvi zamenik premijera Kosova Besnik Bislimi.

Izvestilac Reuten je kazao da je bilo nepravdeno i neopravdano što samo građani Kosova nisu mogli da putuju slobodno, ali je ovom odlukom tome došao kraj.

“Kosovo je radilo mnogo kako bi ispunilo sve uslove i ispunilo ih je pre više godina, a sada je nagrađeno za to. Ovo nije važan moment samo za Kosovo, nego i za nas, zato što Evropska unija konačno ispunjava svoje obećanje i ovo je važno i za region koji može da otvori novo poglavlje”, kazao je Reuten.

Zamenik kosovkog premijera Bislimi je kazao da je proces vizne liberalizacije za Kosovo bio dug i težak, sa mnogo prepreka.

“Trebalo je 11 godina da se završi”, kazao je Beslimi i dodao da je Kosovo ne samo ispunilo kriterijume, nego je napredovalo u oblasti vladavine prava, u borbi protiv organizovanog kriminala I korupcije, kao I u upravljanju migracijama.

Naveo je da je Kosovo tesno sarađivalo sa svim zemljama EU kako bi se ovo ostvarilo. Zahvalio se svim evropskim i kosovskim zvaničnicima koji su sarađivali u ovom procesu.

Bislimi je rekao da će Vlada Kosova započeti niz informativnih kampanja kao bi građani bili dobro informisani šta podrazumeva liberalizacija viza.

Odgovarajući na pitanja novinara da li će građani Kosova dobiti viznu liberalizaciju i sa srpskim pasošima, rekao je da liberalizacija važi samo za kosovske pasoše.

Odluka o liberalizaciji viza biće objavljena u Službenom glasniku i stupa na snagu 20 dana od dana objavljivanja. Ova odluka će omogućiti građanima Kosova da putuju u zemlje šengenske zone bez vize za boravak od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

TRT Balkan / agencije