Širom regije ali i svijeta obilježen 15. juli     Foto: AA

Danas je u Turkiye i inostranstvu, uključujući zemlje Balkana, organizovan niz programa povodom obilježavanja godišnjice pokušaja puča 15. jula, dana kada se hrabri turski narod suprotstavio pučistima i zaustavio ih u njihovoj namjeri da zauzmu zemlju.

Srbija, Novi Pazar: “Sjećanje na 15. juli”

Izložbom slika i umjetničkim programom "Sjećanje na 15. juli" u Muzeju “Ras” u Novom Pazaru počelo je obilježavanje Dana demokratije i nacionalnog jedinstva Republike Turkiye.

Na skupu je učenjem dove i minutom šutnje odana počast za sve žrtve spriječenog vojnog puča i poručeno je da je turski narod prije šest godina sačuvao svoje i dostojanstvo demokratskog svijeta.

Direktor gradskog muzeja "Ras" u Novom Pazaru Fuad Baćićanin je rekao da su “demokratiju, dostojanstvo i nacionalno jedinstvo tu noć, a i danima nakon te noći, čuvali svi oni koji žele da žive slobodarskim duhom i da sačuvaju svoje dostojanstvo”.

Podsjetio je da je to prvi neuspjeli vojni puč i historiji te zemlje, kojeg se, kao i svih prethodnih vojnih udara, svaki svjesni i demokratski svjestan građanin Turkiye stidi. Muzej "Ras" u Novom Pazaru ove godine obilježava 70. godišnjicu osnivanja, a odskoro opremljena muzejska biblioteka nosi naziv "15. juli", u znak sjećanja na ovaj veliki datum.

U organizaciji Generalnog konzulata Republike Turkiye u Novom Pazaru i lokalnih organizacija i institucija bit će održan i turnir mališana u fudbalu, hatma dova imama Mešihata IZ Sandžaka i ceremonija obilježavanja 15. jula, Dana demokratije i nacionalnog jedinstva, kao i "straža za demokratiju" sa projekcijom turske zastave.

Konferencija u Beogradu: Turski narod je 2016. pokazao volju da brani demokratiju

Današnji dan je ujedno i tragičan i slavan - tragičan zbog više od 250 izgubljenih života tokom pokušaja oružanog puča u Turkiye 2016. godine, ali i slavan jer je prijateljski turski narod pokazao volju da brani svoju demokratiju i što su stotine hiljada, ako ne i milioni ljudi izašli na ulice i pokazali svoj odnos i prema društvu i prema pravu na demokratski izbor, rečeno je na konferenciji povodom 15. jula, Dana demokratije i nacionalnog jedinstva Republike Turkiye, održanoj u opštini Novi Beograd.

Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Srbije Nemanja Starović istakao je da je stav Srbije prema tim turbulentnim događajima bio jasan i principijelan.

"Nismo dozvolili da prestonica Srbije i naša država postanu sigurna kuća za sve one za koje postoji itekako osnovana sumnja da stoje iza tog brutalnog nasrtaja na tursku demokratiju i prava turskog naroda, nismo dozvolili da Srbija postane sigurna kuća za njihovo političko, ekonomsko ili kulturno-prosvetno delovanje", istakao je Starović.

Umit Oktem, zamjenik ambasadora Turkiye u Srbiji, istakao je da se Srbija od saveznika Turkiye pokazala najsolidarnijom i naglasio da turska vlada i turski narod nikada neće zaboraviti to što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić "bio prvi" koji je podržao predsjednika Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana.

Hrvatska: FETO predstavlja sigurnosni rizik za sve zemlje

Na 6. godišnjicu obračuna turske nacije i sigurnosnih snaga s pokušajem državnog udara FETO-a, u Turskom kulturnom centru "Yunus Emre" obilježen je 15. juli, Dan demokratije i narodnog zajedništva.

Prikazani i kratki filmovi koji tematiziraju neuspjeli pokušaj puča u Turkiye     Foto: AA

Okupljenima se, nakon intoniranja himne Republike Turkiye, obratio Ertan Yilmaz, zamjenik sekretara ambasade Turkiye u Hrvatskoj, koji je podsjetio na 251 civilnu žrtvu koju je turski narod položio u noći državnog udara.

"U posljednjih šest godina, borba protiv FETO-a postala je jedan od prioriteta za našu zemlju”, kazao je Yilmaz i istaknuo kako je borba protiv ove terorističke organizacije unutar Turkiye bila uspješna te da je uklonjena "kičma” ove organizacije koja je preselila svoja djelovanja u inostranstvo.

"U naporima u inostranstvu, naš je glavni cilj dokazati činjenicu da FETO predstavlja sigurnosni rizik za sve zemlje u kojima je još aktivan”, dodao je Yilmaz. Na kraju programa prikazano je nekoliko kratkih filmova koji tematiziraju neuspjeli pokušaj puča u Turkiye.

Ambasada Turkiye u Albaniji organizovala komemorativnu ceremoniju

Pod pokroviteljstvom Ambasade Turkiye u Tirani organizovana je komemorativna ceremonija povodom šeste godišnjice pokušaja državnog udara u Turkiye.

Na Memorijalu palih 15. jula u parku Veliko vještačko jezero u Tirani prisutni su bili ambasador Turkiye u Tirani Tayyar Kagan Atay, direktor Instituta "Yunus-Emre" Tirana Ömer Osman Demirbaş, koordinator Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) Emine Gizem Baskan i drugi zvaničnici turskih institucija, predstavnici organizacija civilnog društva, državljani Turkiye i albanski državljani.

Dova za šehide i učenje Kur’ana Foto: AA

Podsjećajući na bombardovanje turskih institucija od pučista, poput parlamenta, predsjedničkog kompleksa, policijskih struktura i drugih, turski ambasador u Tirani Tayyar Kagan Atay je rekao da je prošlo šest godina od neuspjelog pokušaja državnog udara FETO-a i da se za to vrijeme Turkiye bori protiv ove terorističke organizacije, kako u Turkiye, tako i u inostranstvu, u svim zemljama u kojima se nalazi.

"Želim podvući činjenicu da FETO predstavlja ozbiljnu prijetnju sigurnosti zemalja u kojima djeluje. U tom kontekstu, nažalost, Albanija je jedna od zemalja u kojoj FETO održava svoje prisustvo, posebno u sektoru obrazovanja i zdravstva. S druge strane, sve veći broj svjetskih vlada shvaća opasnost koju ova teroristička organizacija predstavlja za sebe i poduzimaju potrebne korake”, rekao je.

Turski ambasador je dalje dodao da se FETO bavi i ilegalnim aktivnostima kao što su prevare, pranje novca i šverc oružja, dodajući da se kao rezultat toga članovi FETO-a izbacuju iz javnog i privatnog sektora u mnogim zemljama.

U okviru obilježavanja 15. jula, pod pokroviteljstvom Instituta "Yunus-Emre" Tirana, prikazan je film "Ngadënjimi" (Safak Vakti).

Katar rame uz rame sa Turkiye

Zastave Katara i Turkiye projektovane su na tornjevima Al Jaber u sklopu obilježavanja Dana demokratije i nacionalnog jedinstva, a povodom šeste godišnjice neuspjelog puča od terorističke grupe FETO.

Pakistan potvrdio podršku Turkiye na Dan demokratije i nacionalnog jedinstva

Pakistan je potvrdio solidarnost i snažnu podršku bratskom narodu i vladi Turkiye dok obilježavaju svoj 6. po redu Dan demokratije i nacionalnog jedinstva.

Ministarstvo vanjskih poslova Pakistana u saopćenju navodi da herojska borba hrabrog turskog naroda protiv izdajničkog pokušaja državnog udara 15. jula 2016. pokazuje da, uz jedinstvo, hrabrost, odlučnost i posvećenost, nacije mogu prevazići sve teškoće i izazove.

Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da se narod i vlada Pakistana pridružuju bratskom narodu i vladi Turkiye u odavanju počasti svim poginulima koji su položili svoje živote u odbrani turske demokratije i stabilnosti.

U njemu se navodi da izuzetni odnosi ova dva naroda, ugrađeni u zajedničko vjersko, kulturno, jezičko i duhovno naslijeđe, vuku korijene iz daleke prošlosti i izdržali su testove vremena.

TRT Balkan / agencije