Sheikh Mohamed, koji je i ministar vanjskih poslova Katara, rekao je da su učesnici samita GCC-a naglasili važnost nastavka posredovanja za postizanje trajnog prekida vatre.    Foto: Reuters

Učesnici 44. samita Zaljevskog vijeća za saradnju (GCC) pozvali su u utorak na nastavak posredničkih napora kako bi se postigao prekid vatre u Pojasu Gaze.

“Nastavit ćemo ulagati napore da obnovimo primirje i oslobodimo taoce i zatvorenike“, rekao je katarski premijer Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani na konferenciji za novinare nakon završetka samita GCC-a u Dohi.

Sheikh Mohamed, koji je i ministar vanjskih poslova Katara, rekao je da su učesnici samita GCC-a naglasili važnost nastavka posredovanja za postizanje trajnog prekida vatre i otvaranje prijelaza i sigurnih koridora za isporuku humanitarne pomoći i osnovnih potrepština stanovništvu Gaze.

“Također su se jednoglasno složili oko neophodnosti pokretanja političkog procesa koji vodi trajnom, sveobuhvatnom i pravednom miru za palestinski narod sa svojim legitimnim pravima zasnovanim na međunarodnim rezolucijama, Arapskoj mirovnoj inicijativi i rješenju dvije države uz uspostavljanje nezavisne palestinske države u granicama iz 1967. godine sa istočnim Al-Qudsom/Jerusalemom kao glavnim gradom“, rekao je Sheikh Mohamed.

TRT Balkan / agencije