CNN javlja da su tajni dokumenti iz Penceovog doma predani FBI-u, a da će Penceov tim o detaljima obavijestiti i Kongres.     Foto: Reuters

Tuce tajnih i povjerljivih dokumenata pronađeno je prošle sedmice u kući bivšeg američkog potpredsjednika Mikea Pencea u Indiani.

Penceov advokat Greg Jacob poslao je pismo Nacionalnom arhivu 18. januara, rekavši da se čini da u evidenciji postoji mali broj dokumenata s oznakama tajnosti koji su nenamjerno zapakirani u kutije i prevezeni u privatni dom bivšeg potpredsjednika.

Jacob je rekao da Pence, republikanac i potpredsjednik u predsjedničkom mandatu Donalda Trumpa, nije znao za postojanje tih tajnih materijala u njegovom domu.

Rekao je da je Pence angažirao vanjskog savjetnika nakon saznanja o povjerljivim dokumentima pronađenim u kući i uredu aktuelnog američkog predsjednika Joea Bidena kako bi pregledao zapise pohranjene i u vlastitom domu.

CNN javlja da su tajni dokumenti iz Penceovog doma predani FBI-u, a da će Penceov tim o detaljima obavijestiti i Kongres.

Pronalazak dokumenata u Penceovom domu uslijedio je nekoliko dana nakon što je otkriveno nekoliko klasificiranih dokumenata u kući i privatnom uredu predsjednika Joea Bidena.

Dokumenti u Bidenovom domu i uredu navodno su uključivali američke obavještajne podatke i brifing materijale od 2013. i 2016. koji se odnose na Ukrajinu, Iran i Veliku Britaniju.

TRT Balkan / agencije