Skup Muslimanskog udruženja Kanade protiv islamofobije održan u Ontariju, zbog napada 6. juna 2021. u Londonu, a u kojem je ubijena muslimanska porodica u, kako policija opisuje, zločinu motivisanom mržnjom, Kanada 18. juna, u 202. godine.     Foto: Reuters Archive

Suđenje muškarcu optuženom za ubistvo četiri člana muslimanske porodice iz mržnje počelo je u utorak na kanadskom sudu.

Počelo je suđenje optuženom za namjerno gaženje muslimanske porodice u pokrajini Ontario 2021. godine.

Nathaniel Veltman se suočava s četiri tačke optužnice za ubistvo prvog stepena i jednom tačkom za pokušaj ubistva za napad 6. juna 2021. u Londonu, gradu oko 200 kilometara zapadno od Toronta.

Ubijeni su Yumnah Afzaal (15), njena majka i otac Madiha Salman (44) i Salman Afzaal (46), i njena baka Talat Afzaal (74).

Preživio je sin, koji je imao devet godina u trenutku napada.

Zločin je izazvao reakcije širom zemlje.

"Njihovi životi su oduzeti u brutalnom, kukavičkom i drskom činu nasilja. Ovo ubistvo nije bilo slučajno. Ovo je bio teroristički napad motivisan mržnjom u srcu jednog u našoj zajednici", rekao je premijer Justin Trudeau nakon napada.

Odabir porote počeo je u utorak na suđenju koje će trajati tri mjeseca, prema Kanadskoj radiodifuznoj korporaciji (CBC).

Londonski imam Abd Alfatah Twakkal rekao je da će suđenje pobuditi emocije iako se napad dogodio prije više od dvije godine.

"Mislim da postoji mnogo ljutnje u zajednici," rekao je Twakkal za CBC.

TRT Balkan / agencije