Nagrađeno je 29 fotografa u deset kategorija.         Foto: AA

Izložba Istanbul Photo Awards 2023. otvorena je u utorak u Istanbulu, na kojoj su izložene nagrađivane fotografije s međunarodnog takmičenja za fotografiju kojeg organizuje Anadolu.

Prva izložba fotografija sa ovogodišnjeg takmičenja otvorena je u Centru za kulturu i umjetnost Tophane-i Amire Univerziteta likovnih umjetnosti Mimar Sinan.

Uz brojna imena iz svijeta fotografije, otvorenju izložbe prisustvovali su rektor Univerziteta Handan İnci Elci, ukrajinski generalni konzul u Istanbulu Roman Nedilskyi i gradonačelnik Beyoglua Haydar Ali Yildiz i kao domaćin generalni direktor Anadolu Serdar Karagoz.

Generalni direktor AA Serdar Karagoz istaknuo je da je za izložbu pripremljen važan i ambiciozan izbor vodećih svjetskih fotoreportera, te kako su u izbor uključene snažne priče.

"165 fotografija koje ćete ovdje vidjeti su pauzirana verzija svakog trenutka. Baš kao što danas možemo osjetiti iste osjećaje kao one sadržane na fotografiji snimljenoj prije jednog stoljeća, oni koji te fotografije vide za jedno stoljeće od sada, osjećat će isto i danas. Kao Anadolu, uvijek smo vjerovali u moć fotografije od našeg osnivanja 1920. godine. Pod vodstvom naših osnivača, Gazi Mustafa Kemal Ataturk, Yunus Nadi, Halide Edip Adıvar, postali smo agencija koja stavlja vijesti i fotografiju u samo središte", poručio je Karagoz.

Karagoz je podsjetio da na platformi Anadolu Images postoji 100 godina stara vizualna arhiva koja sadrži više od 11 miliona fotografija.

"Sarađujemo s mnogim agencijama za distribuciju fotografija u međunarodnoj areni, posebice Getty Images, Reuters, AFP Imageforumom. Proizvodimo prosječno 4.000 fotografija dnevno. Vrijedni fotoreporteri naše agencije fotografirali su sve kritične događaje koji su se proteklih godina dogodili u međunarodnoj areni. Fotografija Olene Kurilo, koja je postala simbol rusko-ukrajinskog rata koji je započeo 2022., bila je jedna od njih. Potom je svijet vidio i osjetio potrese 6. februara uz fotografije Anadolu. Od prvog trenutka potresa proizveli smo preko 100.000 sadržaja vezanih samo za potrese s preko 400 kolega na terenu", rekao je Karagoz.

Dalje je naveo kako je tamičenje globalna platforma na kojoj se u devetoj godini prijavilo 16.000 fotografa i postalo je jedno od najprestižnijih fotografskih takmičenja u međunarodnoj areni.

Istaknuvši da će idućih dana biti otvorene i druge izložbe Istanbul Photo Awards 2023. u Ankari, sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku i Londonu, Karagoz je zahvalio Univerzitetu likovnih umjetnosti Mimar Sinan na domaćinstvu izložbe i Nikonu u Turkiye na podršci. Zahvalio je Turskoj agenciji za suradnju i koordinaciju (TIKA) i Turkish Airlinesu (THY).

Ahmet Sel, član žirija takmičenja, izjavio je da je prva izložba Istanbul Photo Awards 2023. te dodao: "Istanbul Photo Awards je važan događaj u Turkiye. To je vrlo važan međunarodni brend koji je stvorila institucija. Vidimo iz kvalifikacija i broja učesnika u ovom takmičenju, i to potvrđuje da smo dosegli fazu zrelosti."

Fotoreporter agencije EPA Sergey Kozlov dobitnik je nagrade za ”Fotografiju godine“ na međunarodnom takmičenju za najbolju fotografiju Istanbul Photo Awards 2023, koje je po deveti put organizovala Anadolu.

Na takmičenju, na koji je ukupno prijavljeno više od 21.000 fotografija, nagrađeno je 29 fotografa u deset kategorija.

Kozlovova fotografija naslovljena ”Ukrajinsko-ruski rat“ proglašena je najboljom među fotografijama pristiglim iz svih dijelova svijeta.

Opširne informacije o nagradi Istanbul Photo Awards, koja će uskoro početi primati prijave za 2024., i pobjedničkim fotografijama mogu se pronaći na "www.istanbulphotoawards.com".

TRT Balkan / agencije