Anketa je u nedjelju pokazala da Macrona lično odobrava samo 28 posto, što je najniži nivo od vrhunca antivladinog protestnog pokreta "Žutih prsluka" 2018-2019.       Foto: AP

Širom Francuske nastavljeni su protesti protiv usvajanja kontroverzne penzione reforme.

Demonstranti vjerovatno neće odustati od mobilizacije čak i nakon što je nacrt zakona usvojen u ponedjeljak.

U utorak uvečer izbilo je nasilje u Parizu i drugim gradovima, gdje su neke grupe vandalizirale ulični namještaj, zapalivši razne predmete, posebno u Parizu.

Policija je intervenisala suzavcem i uhapsila 46 osoba, piše dnevnik Le Figaro.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin rekao je u utorak navečer novinarima da je više od 300 policajaca povrijeđeno od početka društvenog pokreta protiv plana reformi, javila je televizija BFMTV.

On je naveo da su od 16. marta ranjena 94 oficira.

Darmanin je dodao da će 12.000 policajaca, uključujući 5.000 u Parizu, biti raspoređeno tokom demonstracija koje su sindikati planirali za četvrtak.

“Gomila nema legitimitet”

Macron, koji je podizanje starosne granice za odlazak u penziju postavio kao kamen-temeljac svoje kampanje za reizbor prošle godine, do sada je javno odbijao da se uključi u borbu i nije komentarisao negodovanje osim na sastancima iza zatvorenih vrata.

To će se promijeniti kasnije u srijedu kada predsjednik bude davao televizijski intervju uživo televizijskim kanalima TF1 i France 2 u vijestima u 12:00 GMT.

Predsjednik Emmanuel Macron nastojat će "smiriti stvari" intervjuom usred rastućeg bijesa širom Francuske, rekao je izvor blizak predsjedniku centra.

Prije nego što je prekinuo šutnju, Macron je veći dio utorka proveo razgovarajući s ministrima, savjetnicima i drugim političarima o putu naprijed, ali je isključio bilo kakav radikalni ustupak.

Macron je također pozvao svoje trupe da daju ideje u "naredne dvije do tri sedmice" s ciljem "promjene metoda i novog programa reformi", rekao je jedan učesnik, tražeći anonimnost.

Ali u upozorenju demonstrantima, on je dodao: "Gomila, u kakvom god obliku bila, nema legitimitet pred ljudima koji se izražavaju preko svojih izabranih predstavnika" u parlamentu.

Posjeta kralja Charlesa

Anketa je u nedjelju pokazala da Macrona lično odobrava samo 28 posto, što je najniži nivo od vrhunca antivladinog protestnog pokreta "Žutih prsluka" 2018-2019. godine.

Zastupnica Zelenih Sandrine Rousseau rekla je da bi predstojeću posjetu kralja Charlesa trebalo otkazati, rekavši da je "nevjerovatno" da će predsjednik večerati s monarhom u Versajskoj palači izvan Pariza "dok ljudi protestuju na ulicama".

U intervjuu za Le Figaro, Macronov bivši premijer Edouard Philippe savjetovao je predsjednika da "proširi" svoju političku bazu "koalicijom" koja uključuje predstavnike opozicije iz tradicionalne desnice i ljevice.

TRT Balkan / agencije