Na sastanku između predsjednika Azerbejdžana i komandanata Oružanih snaga u utorak naglašeno je da odgovornost za trenutne tenzije "snosi isključivo političko vodstvo Armenije".      Foto: AA

Pedeset azerbejdžanskih vojnika ubijeno je proteklih dana u provokacijama Armenije, saopštilo je u utorak Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

"Ukupno 50 vojnih lica Oružanih snaga, uključujući 42 pripadnika azerbejdžanske vojske i osam vojnih lica iz Državne granične službe, ubijeno je dok su sprečavali provokacije velikih razmjera", navodi se u saopćenju ministarstva.

Azerbejdžan je optužio Armeniju za "provokacije velikih razmjera" posljednjih dana, rekavši da su diverzanti postavili mine i da su armenske snage izvele "intenzivnu" vatru na azerbejdžanske položaje.

“Ove akcije armenskih snaga dovele su do sukoba“, navelo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Na sastanku između predsjednika Azerbejdžana i komandanata Oružanih snaga u utorak naglašeno je da odgovornost za trenutne tenzije "snosi isključivo političko vodstvo Armenije".

Armenski premijer Nikol Pashinyan izjavio je danas da se intenzitet sukoba s Azerbajdžanom jutros smanjio, te da je, prema podacima Ministarstva odbrane Armenije, do sada poginulo 49 armenskih vojnika.

Odnosi između bivših sovjetskih republika Armenije i Azerbejdžana napeti su od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, također poznat kao Gornji Karabah, međunarodno priznatu teritoriju kao dio Azerbejdžana.

Azerbejdžan je 2020. godine oslobodio nekoliko gradova i više od 300 naselja i sela koja je prethodno okupirala Armenija, a borbe su okončane dogovorom uz posredovanje Rusije.

TRT Balkan / agencije