Twitter je formirao savjetodavnu grupu 2016. godine kako bi platformu učinio sigurnijom.     Foto: Reuters

Kompanija Twitter je pod novim izvršnim direktorom Elonom Muskom kasno u ponedjeljak raspustila svoje Vijeće za povjerenje i sigurnost.

Članovi tijela obaviješteni su putem e-maila da vijeće više nije "najbolja struktura" za donošenje "spoljašnjih uvida u rad na razvoju proizvoda i politike", objavio je “Washington Post“.

E-mail je stigao neposredno prije video sastanka članova vijeća sa predstavnicima Twittera na kojem se trebalo razgovarati o nedavnim dešavanjima, navode lokalni mediji, pozivajući se na izvore bliske kompaniji.

"Zahvalni smo na vašem angažmanu, savjetima i saradnji u posljednjih nekoliko godina i želimo vam puno uspjeha u budućnosti", pisalo je u e-mailu.

Twitter je formirao savjetodavnu grupu 2016. godine kako bi platformu učinio sigurnijom i bavio se govorom mržnje, iskorištavanjem djece, samoubistvom, samopovređivanjem i drugim problemima.

Sastojao se od oko 100 članova nezavisnih građanskih organizacija za ljudska prava i drugih.

Muskovo vlasništvo nad Twitterom obilježeno je haosom u kompaniji, jer on nastoji da je učini profitabilnom kroz masovna otpuštanja i uvođenje politika koje su naišle na široko rasprostranjeno unutrašnje protivljenje.

TRT Balkan / agencije