Wang je rekao da saradnja Kine i Rusije "ne cilja treće strane" i "neće biti pod utjecajem trećih strana“.      Foto: AA

Kina i Rusija, kao velike svjetske sile i stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), snose važnu odgovornost za održavanje globalne strateške stabilnosti, rekao je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi.

Wang Yi je na sastanku s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u ponedjeljak u Moskvi rekao da dvije zemlje "provode nezavisnu vanjsku politiku".

Kineski šef diplomatije boravi u posjeti Moskvi kako bi prisustvovao četverodnevnim kinesko-ruskim strateškim sigurnosnim konsultacijama.

"Pod strateškim vodstvom dvojice šefova država, odnosi Kine i Rusije su zadržali zdrav i stabilan razvojni zamah, uz kontinuirano produbljivanje pragmatične saradnje, bogate i šarene međuljudske i kulturne razmjene", rekao je kineski ministar vanjskih poslova.

Dodao je da će "kinesko-ruski odnos, koji karakteriše trajno dobrosusjedstvo, sveobuhvatna strateška koordinacija i obostrano korisna saradnja nastaviti podržavati razvoj obiju zemalja i donositi važne koristi njihovim narodima".

Wang je rekao da saradnja Kine i Rusije "ne cilja treće strane" i "neće biti pod utjecajem trećih strana“.

"Suočene s porastom jednostranih akcija, hegemonije i konfrontacije, Kina i Rusija trebale bi slijediti progresivni trend vremena, pokazati svoju odgovornost kao velike sile, ispuniti svoje međunarodne obaveze i nastaviti jačati stratešku koordinaciju, pridržavati se istinskog multilateralizma i promovisati svjetsku multipolarnost, globalno upravljanje u pravednijem i razumnijem smjeru", rekao je kineski ministar vanjskih poslova.

TRT Balkan / agencije